IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една пета от световния капацитет за рафиниране на петрол е в риск от затваряне

В Европа и Китай има най-много обекти с висок риск

16:16 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Над една пета от световния капацитет за рафиниране на петрол е в риск от затваряне, докато маржовете при бензина отслабват, а натискът за намаляване на въглеродните емисии расте, твърди енергийната консултантска компания Wood Mackenzie в анализ, публикуван в четвъртък.

От анализирани 465 активи за рафиниране консултантската компания изчислява, че около 21% от световния капацитет за рафиниране от 2023 г. е изправен пред известен риск от затваряне.

В Европа и Китай има най-много обекти с висок риск, което поставя около рафиниращ капацитет от 3,9 млн. барел на ден в опасност, посочва Wood Mac. Анализът се базира на оценка на нетните парични маржове, разходите за въглеродни емисии, собствеността, екологичните инвестиции и стратегическата стойност на рафинериите.

Има 11 европейски обекта, които формират 45% от всички заводи с висок риск, посочва докладът.

Около 30 европейски рафинерии вече са затворени от 2009 г. насам, показват данни на индустриалния орган Concawe, а близо 90 все още работят.

Тази поредица от затваряния е предизвикана от конкуренцията от по-нови и по-сложни заводи в Близкия изток и Азия, както и от въздействието на пандемията от COVID-19.

Очаква се маржовете на бензина да отслабнат до края на това десетилетие заради спад в търсенето и санкциите срещу Русия, а и очакваните въглеродни данъци също вероятно ще започнат да се отразяват негативно, показва анализът на Wood Mac.

Оперативните разходи могат да се повишат толкова много, че „затварянето може да е единственият вариант“, казва Ема Фокс, старши анализатор на масла и химикали на Wood Mac.

В същото време огромната петролна рафинерия Dangote в Нигерия може да сложи край на десетилетната търговия на бензин от Европа към Африка на стойност 17 млрд. долара годишно, засилвайки натиска върху европейските рафинерии, които вече са пред риск от затваряне заради засилената конкуренция.

Рафинерията Dangote, чийто капацитет възлиза на до 650 хил. барела на ден, започна производство през януари, но не е включена в анализа на Wood Mac.

Седемте обекта с висок риск в Китай са малки независими рафинерии. Те са обект на по-строги правителствени регулации и се конкурират с по-големи интегрирани обекти, които обикновено са държавни и по-сложни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още