IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на втечнен природен газ отново се насочват към Азия

Ниската цена отново прави газа привлекателен за развиващите се икономики

13:12 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През март доставките на втечнен природен газ в Азия достигат рекордните за този период от годината 24 млн. тона, което е с 12% повече спрямо март миналата година, сочат данните на Kpler, цитирани от Bloomberg. Намаляването на цената на суровината през последните месеци отново върна желанието на развиващите се икономики да ползват природен газ.

През месеците на енергийна криза през 2022-2023 година повечето азиатски държави преминаха на алтернативните въглища, след като цената на природния газ достигна рекорди.

Сега търсенето на газ се подновява и най-голям интерес има в Индия, Китай и Тайланд, сочат още данните. Вносът на газ в Индия се увеличва с 30% на годишна база, а в Китай - с 22%. Стабилните доставки и меката зима в Азия свалиха цената на газа до най-ниските нива за последните три години.

В Европа цената също се стабилизира и от началото на годината контрактите трайно остават под нивото от 30 евро за мегаватчас. На 28 март, последната сесия на TTF преди великденските празници на запад, природният газ се търгуваше за малко над 27 евро за мегаватчас.

Доставките на втечнен газ за Европа намаляват с 20% през март. Една от причините е рекордното производство на електроенергия от офшорните вятърни паркове в Западна Европа, което ограничи силно нуждата от газ за производство на електроенергия.

Европа започна да купува големи количества втечнен газ след началото на войната в Украйна. Тогава страните от ЕС решиха да намалят зависимостта си от доставките на руския природен газ и увеличиха вноса на газ от Норвегия, както и на втечнен газ от САЩ и Катар. Същевременно бяха увеличени и инвестициите във ВЕИ-централи - през последните години в общността към енергийните мрежи се присъединяват рекордни количества нови зелени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още