IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да помогне за зеления преход на Африка

Основната част на инвестициите на Пекин на континента обаче са насочени към добива на суровини и изпращането им в Китай

16:02 | 02.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай има уникалната възможност да бъде двигател на енергийната революция на Африка, но първо трябва да преодолее повече от две десетилетия забавяне на инвестициите в зелената енергетика на континента. Това показват анализ на Бостънския университет, цитиран от Ройтерс.

Китай е най-големият търговски партньор за повечето африкански държави още от началото на новото столетие. Досега Пекин е инвестирал милиарди долари в мащабни инфраструктурни проекти на континента.

Преди три години китайският президент Си Дзинпин беше категоричен, че страната му повече няма да инвестира в изграждането на въглищни централи в чужбина, за да насърчи екологичните мерки и развитие на нисковъглеродната енергетика. Досега обаче китайският бизнес не е направил тази стъпка и инвестициите в зеления преход са малко, въпреки че Африка има отличен потенциал за развитие на този сектор.

В периода 2000 - 2022 година Китай е инвестирал 52 млрд. долара под формата на заеми за енергийни проекти в Африка. От тях едва 2% са за соларни и вятърни  мощности. Основният фокус на китайските инвестиции са добив на полезни изкопаеми и износът им към Китай, както и проекти за електрификация на регионите.

Дори и инвестициите на китайската банка за развитие Export-Import Bank of China в изграждането на осем водни електроцентрали е свързано всъщност с добива на метали и износът им към Китай.

През 2022 година около 75% от електроенергията в Африка се произвежда от изкопаеми горива, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 месец
Какъв ЗЕЛЕН ПРЕХОД БЕ 90% живеят в колиби, пътища не съществуват, има по един 50 годишен камион тук-там за село-две, карат 30 годишни велосипеди и с тях разнасят по 100 кг стоки до пазара, копаят в мините на ръка и трошат камъни с чук между босите крака, КАКЪВ ЗЕЛЕН ПРЕХОД БЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още