IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африка се нуждае от 100 млрд. долара годишни инвестиции в зелена енергия

Само така континентът ще подкрепи ефективно усилията на света за постигане на целите на ООН за ограничаване на глобалното затопляне

22:44 | 13.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестициите на страните от Субсахарска Африка във възобновяема енергия трябва да се увеличат пет пъти, за да се изпълни ангажиментът за увеличаване на глобалния капацитет до 11 500 гигавата чиста енергия до 2030 г., показва ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Участниците в конференцията за климата на ООН, COP28, се споразумяха да утроят инсталациите на възобновяема енергия по света до края на десетилетието, за да ограничат покачването на температурите до 1,5 градуса по Целзий.

Субсахарска Африка ще трябва да увеличи инвестициите от 20 млрд. долара през 2023 г. на 100 млрд. долара годишно до 2030 г., за да допринесе ефективно за осъществяването ба тази цел, изтъква институтът Climate Analytics. Проучването се основава на споразумението по време на COP28, като предлага регионални показатели и изчислява размера на необходимото финансиране.

Необходимите глобални инвестиции в тази връзка трябва да нараснат до 2 трлн. долара годишно между тази и 2030 г.

„Без бързото увеличаване на финансирането в подкрепа на внедряването на възобновяеми енергийни източници в Африка, милиони ще пропуснат ползите от революцията на зелената енергия – по-чист въздух, по-евтина енергия и повишена енергийна сигурност“, се добавя в доклада на базирания в Берлин институт, публикуван във вторник. „Трябва да се направи много повече за мобилизиране на възобновяемите енергийни източници и разширяване на мрежата в по-бедните страни“.

Субсахарска Африка е най-слабо електрифицираният регион в света. Повече от половината от населението му няма достъп до енергия, като търсенето се очаква да нарасне двойно през следващото десетилетие.

Това предоставя възможност за ускоряване на енергийния преход, изтъква проучването. Според сценария Африка ще трябва да увеличи капацитета си за възобновяема енергия на 300 гигавата до 2030 г. и да преустанови работата на около 60 гигавата електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, до 2040 г. За разлика от това, Европа трябва да изведе от употреба 1500 гигавата енергия от изкопаеми източници до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 месеца
*Африка се нуждае от 100 млрд. долара годишни инвестиции в зелена енергия* - Ахъм, вече се настроиха пътища, водоснабдяване, болници и училища и нещата опряха до зеления хайвер. И това ако не е наглост?! - *милиони ще пропуснат ползите от революцията на зелената енергия по-чист въздух, по-евтина енергия и повишена енергийна сигурност.* - Да започнем с благотворителен концерт в Хайд парк, със слоган *Чист въздух за Африка!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още