IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покривните солари вече осигуряват достъп до електроенергия за 4% от домакинствата в Африка

Соларни системи без връзка с енергийните мрежи са решение за отдалечените райони

21:35 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от десетилетия заради природни бедствия и войната в Украйна броят на хората без достъп до електроенергия се увеличава - с 6 млн. души до 760 млн. души общо по света през 2022 година, сочат данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Очакванията са за слабо намаление през тази година, далеч не с темпа, който е необходим, допълват експертите.

Надежда обаче дава тенденция, наблюдавана в последните години в Субсахарска Африка - увеличаване на покривните соларни инсталации. По данни на агенцията през миналата година е имало бум - ръст на поставените системи с 50%, благодарение на правителствени програми - основно в Нигерия, Кения и Руанда. Този ръст е дал достъп до електроенергия за 12 млн. души. В Нигерия през 2022 година е имало рекордни продажби на покривни соларни централи.

Така броят на хората с достъп до електроенергия в Субсахарна Африка се е увеличил с 25 млн. от 2019 година насам и вече достига 45 млн. през 2022 година. Това означава, че покривните солари осигуряват достъп до електроенергия за 4% от африканските домакинства.

Става въпрос основно за малки системи, които не са свързани с мрежата или са част от много малка мрежа - няколко къщи. Това е много добър вариант за хората, живеещи далеч от населени места. Соларни панели влизат в употреба като алтернатива и в райони с недобре развита или претоварена мрежа. По този начин се намалява и използването на бензинови или дицеломи генератори.

Достъп до електроенергия е една от целите за устойчиво развитие на ООН. По план до 2030 година всеки жител на тази планета трябва да има задоволителен достъп до електроенергия, или всяка година по около 120 млн. души трябва да получат такъв достъп. Най-голям е броят на хората без достъп до електроенергия в Африка (Демократична република Конго, Етиопия, Судан, Танзания и Уганда), както и в развиващите се части на Азия - например Пакистан, където живеят 40% от азиатците без достъп до електроенергия.

Соларни панели подпомогнаха и развитието на Бангладеш и в страната вече има задоволителен достъп на населението до електроенергия, но това костваше две десетилетия, допълва още МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още