IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия невъзможна - нови преговори с Botas, ръководството на "Булгаргаз" е сменено

Парламентът ще сезира прокуратурата, ДАНС и Европейската прокуратура за нарушенията по договора

18:42 | 19.04.24 г. 2
Деница Златева след подписването на договора с Botas. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Деница Златева след подписването на договора с Botas. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще трябва да опита да предоговори условията за доставки на природен газ с турската компания Botas. Това решиха с голямо мнозинство (166 гласа "за", 32-ма против и един въздържал се) депутатите по време на извънредно заседание, посветено на работата на временната комисия, която анализира договора, подписан в началото на 2023 г. Парламентът реши още заключенията в доклада на комисията да бъдат изпратени към прокуратурата, ДАНС, БЕХ, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и към Европейската прокуратура.

Депутатите коментираха, че договорът предвижда запазени излишни (а и физически невъзможни за изпълнение) капацитети, високи такси за пренос (в размер на 2,4 млрд. долара за срока на договора, независимо дали получаваме газ, или не), както и възможност за прекратяване на договора единствено от страна на Botas.

Според БСП договорът е парафиран от тогавашния министър Росен Христов, без да уведоми "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), въпреки че договорът беше подписан от директора на "Булгаргаз" (дъщерна компания на БЕХ) Деница Златева в Гранитната зала на Министерския съвет.  

Депутати поискаха смяната на ръководството на "Булгаргаз", което вече е в процес по искане на БЕХ. Те поискаха в заседанието да участва и Владимир Малинов, който обаче не се отзова на поканата.

В доклада на временната комисия са описани и още нарушения, като например подаване на невярна информация към КЕВР, както и лошото финансово състояние на газовата компания. Заради огромни излишъци на газ в последните две години "Булгаргаз" е сключвала редица договори под себестойност на газовите борси, установиха още депутатите.

Договорът с Botas отдавна се коментира в публичното пространство, включително и от бившия вече премиер Николай Денков. Още в началото на своя мандат той коментира, че ще опита да предоговори условията, които определи като неизгодни за България. През октомври 2023 г. стана ясно, че ЕК също разследва договора между България и Турция. Опасенията на Брюксел са свързани основно с възможността чрез това споразумение в ЕС да бъде внасян руски природен газ

Заседанието беше насрочено по искане на "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ), внесено на 17 април. То започна със скандал - оказа се, че председателят на временната комисия Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) не е внесъл доклад от работата на комисията, въпреки че депутати показваха този документ пред журналисти в кулоарите на Народното събрание още преди ден. От БСП също коментираха части от доклада преди началото на извънредното заседание. 

Според Жечо Станков работата на комисията още не е приключила, въпреки че има изготвен финален доклад, подписан от всички членове на временната комисия, защото формално не са изтекли четирите месеца, определени за работата ù. Той намекна и че има искане от "Българския енергиен холдинг" документът да бъде публикуван едва след правно становище от холдинга, но заяви, че ще участва в дебати на обстоятелствата и фактите, до които са стигнали от комисията, в пленарната зала.

Малко по-късно докладът официално беше внесен в деловодството на Народното събрание (на 19 април в 15:04 часа, както е видно от грифа на документа), докато траеше почивка на депутатите в пленарната зала. В коментар от трибуната Жечо Станков обвини правителството на Николай Денков, че 10 месеца не е направило нищо за предоговаряне на договора с Botas и обвини бившите управляващи, че са поставили "Булгаргаз" в много тежко финансово положение.

"Много думи и много бездействие", заяви Станков от парламентарната трибуна по повод действията на правителството на Денков.

Борислав Гуцанов (БСП) подкрепи опасенията за състоянието на "Булгаргаз", допълвайки, че компанията е загубила 40% от пазарния си дял в последната година, но обвини и ГЕРБ-СДС и ДПС, че не са настоявали техните партньори в управлението да прекратят действията, които са в ущърб на държавната компания.

Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) посочи, че в своята работа временната комисия е разгледала сделките на "Булгаргаз" през последните малко повече от две години. Според данните, които цитира, през 2021 г. са продадени 30 млн. мегаватчаса природен газ, докато през миналата година количествата са паднали до 18 млн. мегаватчаса.

От БСП признаха, че договорът е подписан изцяло в полза на турската компания и не може да бъде прекратен без плащането на милиарди долари санкции. Текстовете обаче могат да бъдат преразгледани.

Мартин Димитров (ПП-ДБ) подкрепи това заключение и допълни, че щетите могат да бъдат ограничени, но са нужни обединените усилия на всички в Народното събрание, а дори и с подкрепата на ЕК. Той препоръча да бъде направен опит да се предоговори срокът на договора (13 години) и да се предвидят различни количества газ за всяка година от действието на договора.

Депутатът беше категоричен още, че досега ГЕРБ-СДС не са дали политическа оценка на договора с Botas и отбеляза, че такива договори не трябва да бъдат подписвани, без да бъдат разгледани в Народното събрание. Той коментира, че в енергийната комисия е щяло да направят впечатление огромните допълнителни количества газ - 1,9 млрд. куб. метра годишно, при положение, че има осигурен капацитет през терминала край Александруполис, както и гарантирани доставки от Азербайджан.

От "Възраждане" пък обърнаха внимание, че договореният капацитет физически не може да бъде реализиран, защото е предвидено да бъдат обслужвани по 14 танкера годишно, а капацитетът им е около 1,3 млрд. куб. метра.

Венко Сабрутев (ПП-ДБ) коментира, че резултатите от работата на комисията показват, че договорът носи щети в размер на 2,4 млрд. долара за 13-те години, за които е подписан.

Договорът беше подписан на 3 януари 2023 г. от директора на "Булгаргаз" Деница Златева по времето на служебното правителство на Гълъб Донев, в което министър на енергетиката беше Росен Христов.

За служебен министър на енергетиката премиерът Димитър Главчев избра директора на "Булгатрансгаз" Владимир Малинов, за който депутатите от ПП-ДБ твърдят, че е участвал в преговорите с турската компания.

Междувременно БЕХ предприе процедура по смяната на ръководството на "Булгаргаз", която е почти приключила. Справка в Агенцията по вписванията показва, че се изчаква корекция на друго заявление, за да бъде вписано искането за отстраняването на изпълнителния директор Деница Златева. Нейното място ще бъде заето от досегашния директор на дирекция "Търговия с газ" Веселин Синабов.

Има промени и в Съвета на директорите - местата на Деница Златева, Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева ще бъдат заети от Михаил Милков, Бянка Рачева и Марин Филиповски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Nuclear man
преди 1 седмица
*** назначи Деница Златева. Тя е член на БСП... Какво повече да очакваме?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 1 седмица
Какво стана сега, тоя път турците ли ни изклтиха? Пак ком.унягите са виновни мму стара, нали? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още