IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията в петролния и газовия сектор на САЩ надхвърлят 51 млрд. долара досега

2023 година беше рекордна за сделките в индустрията, сочат данни на анализатори

17:55 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сделките по покупките и обединенията в сектора петрол и природен газ на САЩ достигнаха рекордна за първо тримесечие на годината стойност - 51 млрд. долара, сочат данните на Enverus. Според тях първата сделка е обявена веднага след празниците - още на 4 януари 2024 година и е между Apache Corp. и Callon Energy. Стойността ѝ се оценява на 4,5 млрд. долара.

Анализаторите посочват, че секторът набра инерция през 2023 година и обединенията и покупките се оценяват на 192 млрд. долара. Но вероятно ръстът няма да се задържи още дълго. Оставащите възможности за покупка са основно в Пермския басейн, където контролът вече се държи основно от ExxonMobil, ConocoPhillips, Chevron, Diamondback Energy и Occidental. Всички те вече притежават толкова голям дял от най-перспективното поле в САЩ, колкото могат да си позволят, отбелязват от Enverus. Според тях всеки атрактивен участък, който се появи на пазара се изкупува веднага в този регион (между щатите Тексас и Ню Мексико).

Най-мащабната сделка за първите три месеца на годината в петролния сектор на САЩ е между Endeavor Energy Resources и Diamondback Energy, чиято стойност достигна 26 млрд. долара.

Потенциал за нови сливания и покупки на активи има в други петролни региони - например в Хейнсвил - намиращ се между Арканзас, Луизиана и Тексас. Потенциален кандидат да разшири присъствието си е BP, става ясно още от анализите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още