IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква почти двоен ръст на производството на втечнен газ към 2027 г.

Този сценарий обаче може да бъде провален от санкциите на Запада

14:37 | 25.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производството на втечнен газ в Русия ще се повиши до 56,6 млн. тона годишно към 2027 година спрямо 33,3 млн. тона през 2023 година. Това предвижда базовия сценарий за развитието на сектора, изготвен от руското Министерство на икономиката. Това е и най-оптимистичната прогноза, останалите два сценария предвиждат стагнация на производството заради санкциите на Запада.

В "консервативния сценарий" е записано, че производството на втечнен газ ще бъде по 38,6 млн. тона годишно, но третият - "стресов сценарий", не е публично достъпен, пише Ройтерс. Агенцията има достъп до правителствения доклад.

Москва вече заяви своите амбициозни цели към сектора на втечнения газ - към 2030-2035 година пазарният дял на руските компании да се повиши от 8% днес до 20%. Принос за това ще имат находищата в Арктика.

Но в последните месеци Русия не успява да стартира износа от един проектите в този регион - "Арктик СПГ2" на "Новатек". Причината е, че заради санкциите компанията не можа да си осигури нужните танкери ледоразбивачи. Този проект е един от най-големите - с капацитет от 19,8 млн. тона годишно. Според източници на Ройтерс компанията ще спре производството на втечнен газ.

"Газпром" също бави въвеждането в експлоатация на голям газов комплекс на пристанището Уст-Луга на Балтийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 12
evlogi
преди 1 седмица
Тия откакто ги помня, все са в бъдеще време и все очакват нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още