IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще призове най-големите икономики да завишат климатичните си цели

Блокът обаче не коментира нищо за създаване на фонд за компенсации на по-бедните страни заради загуби

18:02 | 25.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще призове най-големите икономики в света да подобрят целите си за борба с изменението на климата преди тазгодишната среща на върха на ООН за климата. В проект на мандат за преговори за срещата на върха COP27 в Шарм Ел Шейх, Египет, Брюксел посочва, че сегашните ангажименти на държавите са недостатъчни, предава Ройтерс.

Проектът може да бъде променен, тъй като ще се водят преговори между държавите членки. Страните от ЕС трябва да го одобрят през октомври, уточнява информационната агенция.

В документа се посочва, че замърсителите трябва да преразгледат своите цели, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до под 1,5 градуса по Целзий.

ЕС „призовава всички страни да представят амбициозни цели и политики и призовава по-специално големите икономики, които все още не са го направили, да преразгледат или засилят целите“, посочва се в документа.

Близо 200 държави ще се съберат на конференцията COP27 след опустошителното за мнозина лято на суша, горещи вълни и други крайности, свързани с климата.

Разговорите за ограничаване на емисиите и финансирането на тези усилия са изправени пред трудния контекст на енергийна криза, която изтощава държавните бюджети и подтиква някои страни да горят повече въглища. ЕС е третият най-голям емитент на вредни емисии в света след САЩ и Китай.

Досега Пекин се съпротивлява на призивите на Европа да ускори своя план за постигане на пикови емисии до 2030 г. Китай спря преговорите за климата със САЩ този месец след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Четвъртият най-голям източник на емисии – Индия, одобри този месец по-амбициозен план за климата - да намали интензивността на емисиите на своя БВП с 45% през това десетилетие спрямо нивата от 2005 г.

САЩ този месец одобриха сериозни разходи, за да постигнат целта си да намалят наполовина емисиите до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г.

Индонезия и Мексико, и двете страни от Г-20, са сред онези, които проучват по-амбициозни ангажименти. Ръководителят на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс и министрите на климата от страните от Г-20 ще се срещнат в Бали следващата седмица, за да обсъдят климатичните цели.

Климатичната цел на 27-те държави от ЕС е да намали своите нетни емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Напредъкът в преговорите на ЕС относно законите за постигане на тази цел, както и неотдавнашните предложения за по-бързо разширяване на възобновяемата енергия, за да се откаже блокът от руския газ, вероятно ще е козът на Брюксел на конференцията COP27.

Европа също е изправена пред засилен натиск от страна на уязвими страни, които искат COP27 да създаде фонд, където богатите емитенти ще плащат за щетите и необратимите загуби, нанесени от изменението на климата на бедните страни.

ЕС и САЩ се противопоставят на тази идея. В проектодокумента се казва, че ЕС подкрепя преговорите за „споразумения за финансиране“ за справяне със загубите, свързани с климата, но не се декларира подкрепа за нов фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нема нужда от компенсация... инвестирайте в тях и работете с тях... не е нормално в ерата на глобализация да има държави със средновековно мислене и начин на живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още