IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Фантастико“ ще инвестира 3 млн. лева в две фотоволтаични системи

Инвестицията е част от над 5 млн. лева, предназначени за повишаване на енергийната ефективност през следващите 12 месеца

16:46 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: "Фантастико"
Снимка: "Фантастико"

Българската верига за търговия на дребно „Фантастико Груп“ ще инвестира около 3 млн. лева тази година, за да инсталира две покривни фотоволтаични системи за собствени нужди, с което общият им брой ще достигне 14, съобщиха от компанията за SeeNews.

Инвестицията е част от над 5 млн. лева, предназначени за повишаване на енергийната ефективност през следващите 12 месеца, съобщиха от компанията в изявление, изпратено по електронната поща.

Очаква се 12-те съществуващи покривни соларни инсталации на компанията, с обща номинална мощност от 1600 kWp, да генерират 1800 MWh зелена енергия през 2023 г. Това са близо 10% от общите нужди от потребление на супермаркетите, в които са инсталирани системите. 

При функционирането на всичките 14 инсталации през 2024 г. „Фантастико“ смята да произведе около 4200 MWh електроенергия.

Най-голямата фотоволтаична система е планирана да се изгради в логистичната база на групата в Елин Пелин, близо до София, където в момента текат дейности по разширяване. Инсталацията ще бъде с капацитет от около 2000 kWp и ще произвежда около 2200 MWh годишно.

Търговецът на дребно планира и изграждането на соларна инсталация с мощност 190 kWp на покрива на нов супермаркет, който ще бъде построен в жилищен район в североизточната част на София. Тази система ще произвежда около 200 MWh годишно. 

Един от обектите на „Фантастико Груп“. Снимка: "Фантастико" Един от обектите на „Фантастико Груп“. Снимка: "Фантастико"

В допълнение към фотоволтаичните системи компанията ще инвестира и във високотехнологично хладилно оборудване, за да намали потреблението на енергия. Българският търговец работи по инсталирането на системи за оползотворяване на отработената топлина, като същевременно автоматизира проследяването на общото потребление на ресурси. 

Основаната като семейна компания през 1991 г. „Фантастико Груп“ управлява 45 супермаркета, повечето от които се намират в София, като има и няколко в градовете до столицата.

Компанията също така управлява два ресторанта от веригата MyChoice, мултифункционалния развлекателен център JOY STATION, веригата боулинг зали MegaXtreme и разположения на 27 хил. кв. м в кв. "Гео Милев" търговски център SkyCity Mall.

Логистичният център край Елин Пелин е с площ от 19 хил. кв. м, има 51 товарни рампи, 11 100 палетоместа и от него се извършват ежедневни доставки към обектите на търговската верига. В базата, заедно със складовата администрация, работят 92 служители.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още