IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вече има правнообвързващи зелени цели за всички ключови сектори

С промените всички държави от ЕС поемат ангажимент до 2030 година 42,5% от използваната енергия в микса да идва от възобновяеми източници

16:50 | 09.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съвет одобри промените в Директивата за възобновяемите енергийни източници и Регламента за въздухоплаването ReFuelEU, с което общността вече има правнообвързващи цели за климата за всички ключови икономически сектори. Тези два нормативни акта са последните два документа от пакета "Готови за 55" (Fit for 55), който предвижда намаление на въглеродните емисии с 55% (спрямо нивото през 1990 година) до 2030 година.

С промените всички държави от ЕС поемат ангажимент до 2030 година 42,5% от използваната енергия в микса да идва от възобновяеми източници, отбелязват от Съвета в съобщение.

В сектора на транспорта членовете на общността ще имат право на избор - или да намалят въглеродните емисии с 14,5%, или да увеличат дела на ВЕИ в крайното енергийно потребление в транспортния сектор до поне 29% до 2030 година. В допълнение правилата предвиждат и комбинирана цел от 5,5% за нови биогорива (от нехранителни суровини) и горива от небиологичен произход (зелен водород и други синтетични горива, базирани на водород) в дела на ВЕИ в транспорта. Минималната цел за  горивата от небиологичен произход е 1%.

Директивата предвижда индустрията да повишава използването на възобновяеми енергийни източници с 1,6% годишно до 2030 година. До тази дата 42% от използвания водород в промишлеността трябва да е "зелен", а до 2035 година - 60%.

Страните могат да намалят целите за водорода с 20%, ако делът на изкопаемите горива в използвания водород е не повече от 23% до 2030 година и от 20% до 2035 година, както и страните да изпълняват своите ангажименти към екологичните цели.

Новите зелени правила в ЕС поставят индикативна цел от поне 49% възобновяема енергия за сградите през 2030 година. Съществено се увеличават и целите за отопление и охлаждане с ВЕИ - с 0,8% на година спрямо националните нива до 2026 година, и с 1,1% годишно до 2030 година.

До този момент ЕС е намалил емисиите си с 30% спрямо нивата през 1990 година. В същото време европейската икономика се е разширила с 60%, което означава, че изпълнението на зелените цели не ограничава икономическото развитие, сочат данни на Европейската комисия.

Предстои новите текстове да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и да влязат в сила 20 дни след това. Държавите от ЕС ще имат срок от 18 месеца, за да имплементират изискванията в своето национално законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 6 месеца
Зелкич, ако на Альошата му сложат една перка на гърба и го прекръстят на Карлсон, помагайки с това да се изпълнят правнообвъзващите зелени цели на умнокрасивитета, той ще се превърне ли от паметник на позорното съветско минало в паметник на прогреса в името на планетата? Също така Кристо може да опакова бузлуджа със соларни панели, а вътре да се наредят достъпни средства за акумулиране на енергия, спомагайки за подбряване на енергийния баланс. Виж, кипя от идеи в полза на зеленото бъдеще! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още