IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг подкрепя инициатива за чист въздух в София и други градове

Пилотните програми на Breathe Cities стартираха във Варшава през 2022 г. и в Лондон през 2019 г.

21:26 | 07.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

По време на климатичната конференция COP 28 Bloomberg Philanthropies, Фонд Чист въздух и глобалната мрежа C40 Cities обявиха нова група градове, които ще се възползват от финансиране, техническа подкрепа, данни за качеството на въздуха, ангажиране на общността, изграждане на капацитет и допълнителна подкрепа в рамките на инициативата за чист градски въздух Breathe Cities. Тази инициатива на стойност 30 млн. долара, стартирана по-рано тази година от Майкъл Р. Блумбърг, специален пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на климата и решенията и основател на Bloomberg Philanthropies, и кмета на Лондон и съпредседател на C40 Садик Хан, има за цел да намали замърсяването на въздуха, да намали въглеродните емисии и да подобри общественото здраве.

Новата група включва градове от множество региони - Акра, Гана; Брюксел, Белгия; Джакарта, Индонезия; Йоханесбург, Южна Африка; Милано, Италия; Найроби, Кения; Париж, Франция; Рио де Жанейро, Бразилия; и българската столица София. Тази група се присъединява към пилотните програми на Breathe Cities, стартирали във Варшава, Полша през 2022 г. и Лондон, Обединеното кралство през 2019 г.

Breathe Cities се основава на съществуващите усилия, ръководени от Bloomberg Philanthropies, C40 Cities и Фонда за чист въздух в много от тези градове, за проследяване на замърсяването на въздуха и оформяне на обществени застъпнически и политически мерки за намаляване на замърсяването. Сега, събрани под един знаменател и със специална подкрепа, обявените днес градове ще се обединят в първото по рода си партньорство за обмен на знания и разширяване на местното въздействие.

Внимателно подбрани заради ангажимента им да развиват амбициозни политики, насочени към двойните предизвикателства, свързани със замърсяването на въздуха и климатичните емисии, участващите местни власти бяха избрани въз основа на критерии като географско разнообразие, интензивност на замърсяването на въздуха и емисиите, ангажирано гражданско общество, силен политически интерес и лидерство, потенциал за мащабиране и капацитет за изпълнение на плановете за действие, наред с други показатели.

Чрез основана на факти стратегия, съчетаваща данни, политика и ангажираност на общността, Breathe Cities има амбициозната цел да допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха средно с 30% в участващите градове до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. Подобно смело намаление би предотвратило приблизително 39 хил. преждевременни смъртни случая и около 79 хил. нови случая на астма при децата всяко десетилетие, спестявайки 107 млрд. долара от избегнати хоспитализации и смъртни случаи. До 2030 г. в участващите градове ще бъдат избегнати общо 284 мегатона емисии на CO2 e - грандиозна победа както за хората, така и за планетата.

"Един от най-ефективните начини за справяне с изменението на климата и опазване на общественото здраве е чрез намаляване на замърсяването на въздуха", заяви Майкъл Р. Блумбърг, специален пратеник на генералния секретар на ООН за амбициите и решенията в областта на климата и основател на Bloomberg L.P. и Bloomberg Philanthropies. "С подходящите технологии, данни и политики градовете могат да бъдат водещи в почистването на въздуха. Bloomberg Philanthropies очаква с нетърпение да работи с тези градове, за да им помогне да приложат амбициозни решения, които ще помогнат за подобряване и спасяване на човешки живот."

"Замърсяването на въздуха с отровни частици е двойна заплаха, която засяга както общественото здраве в нашите градове, така и задълбочава кризата с климата", заяви Садик Хан, кмет на Лондон и съпредседател на C40 Cities.

"Като съпредседател на C40 Cities видях как сътрудничеството може да ускори напредъка по отношение на предизвикателствата, пред които сме изправени. Чрез партньорството с Bloomberg Philanthropies и Фонд за чист въздух ще можем да предоставим на градовете данните и капацитета, от които се нуждаят, за да настояват за по-категорични и по-ефективни политики, които намаляват замърсяването на въздуха и осигуряват по-чист и здравословен въздух за жителите им."

"Ако градовете получат възможност да се справят със замърсяването на въздуха, това ще има пряко въздействие върху общественото здраве и благосъстояние и ще отключи множество по-широки икономически и екологични ползи", каза Джейн Бърстън, главен изпълнителен директор на Фонда за чист въздух.

"Партньорството ни с Bloomberg Philanthropies и C40 Cities ще обедини стабилна мрежа от градове, които ще споделят ценни уроци и успешни примери, като същевременно ще ускорят внедряването на иновативни нови технологии и изследвания и ще подкрепят местните усилия за прилагане на ефективни решения."

Breathe Cities стартира през юни 2023 г. като партньорство между Bloomberg Philanthropies, Фонда за чист въздух и C40 Cities за спасяване на човешки животи, подобряване на здравето и намаляване на замърсяването на въздуха, което е вредно както за общественото здраве, така и за климата.

Инициативата развива визионерската работа на кмета Хан за справяне със замърсяването на въздуха в Лондон. Пилотният проект Breathe London е създаден в подкрепа на политики като Зоната с ултраниски емисии (ULEZ). Днес това е едно от най-амбициозните усилия в света за борба със замърсяването на въздуха в градовете. С площ от 1 500 кв. км, обхващаща цялата столица, тя е най-голямата по рода си зона за чист въздух на земята. Целенасочената схема има за цел да премахне най-замърсяващите превозни средства от лондонските пътища, като помогне на 9 млн. души да дишат по-чист въздух.

Замърсяването на въздуха е един от най-неотложните глобални проблеми. Почти няма градски район, в който качеството на въздуха да отговаря на препоръките на Световната здравна организация (СЗО). 41% от градовете имат замърсяване на въздуха над седем пъти по-високо от препоръките на СЗО, което означава, че жителите им дишат опасно замърсен въздух, който може да причини редица здравословни проблеми като астма и респираторни заболявания.

Замърсяването на въздуха е свързано и със 7 милиона случая на преждевременна смърт всяка година. А в световен мащаб замърсяването на въздуха струва на световната икономика 8,1 трилиона долара, което се равнява на 6,1% от световния БВП. Жителите, които живеят в градове, в които гъстотата, географското положение и замърсяването от транспорта и промишлеността създават уникални ежедневни опасности, живеят лице в лице с тази реалност.

Останалата част от материала може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още