IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 55-о място в света по лошо качество на въздуха

Нов доклад определи Лахор в Пакистан за града с най-голямо замърсяване

11:55 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

България е на 55 място в света по най-лошо качество на въздуха за миналата година. Това показва нов доклад на швейцарската компания за технологии, свързани с качеството на въздуха, IQAir.

Около 90% от населението на света през 2022 г. е било изложено на нездравословно качество на въздуха, като само шест страни са изпълнили препоръките на Световната здравна организация за безопасни нива на замърсителите, пише CNBC.

IQAir измерва нивата на качеството на въздуха въз основа на концентрацията на увреждащи белите дробове частици във въздуха, известни като PM 2.5. Проучвания показват, че излагането на такива прахови частици може да доведе до инфаркти, астматични пристъпи и преждевременна смърт. Освен това изследванията свързват дългосрочното излагане на фини прахови частици с по-високи нива на смъртност от Covid-19.

Когато Световната здравна организация за първи път публикува насоките си за качеството на въздуха през 2005 г., тя каза, че приемливите нива на замърсяване са по-малко от 10 микрограма на кубичен метър. През 2021 г. СЗО промени насоките си до под 5 микрограма на кубичен метър.

Новият доклад е установил, че петте най-замърсени страни през 2022 г. са Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн и Бангладеш. Градовете с най-мръсен въздух в света са Лахор в Пакистан, Хотан в Китай, Бхивади в Индия, Делхи в Индия и Пешарар в Пакистан.

Качеството на въздуха в Лахор се е влошило до 97,4 микрограма PM 2.5 на кубичен метър през 2022 г. спрямо 86,5 през предходната година, което го прави най-мръсния град в света.

Освен това докладът показва, че Индия и Пакистан са имали най-лошото качество на въздуха в Централна и Южна Азия, където повече от половината от населението живее в райони, където концентрацията на фини прахови частици е около седем пъти по-висока от препоръчаните от СЗО нива.

Само шест държави са изпълнили лимитите на Световната здравна организация: Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия и Нова Зеландия. Докладът за 2022 г. ползва данни от над 30 хил. станции и сензори за проследяване качеството на въздуха от 7323 града в 131 държави, региона и територии.

Замърсяването на въздуха намалява с повече от две години средната продължителност на живота в световен мащаб, твърди Институтът за енергийна политика към Чикагския университет. 60% от замърсяването на въздуха с прахови частици идва от изгарянето на изкопаеми горива.

„Твърде много хора по света не знаят, че дишат замърсен въздух“, коментира Айдън Фароу, старши учен по качеството на въздуха в Greenpeace International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 18.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още