IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзката между икономическото развитие и въглеродните емисии се къса

През последните години има ръст на инвестициите в чиста енергия, електрификация и отказ от въглища, които спомагат за ръст на икономиката и спад на замърсяването

07:38 | 07.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Още от зората на индустриалната революция изкопаемите горива са един от локомотивите на икономическото развитие, осигуряващи основния дял от производството на електроенергия и използвани за задвижването на автомобили, кораби и самолети и като цяло - подхранващи индустриалната активност. В резултат ръстът на икономиката се свързва с ръст на въглеродните емисии, пише в коментар Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Но в последно време тази връзка се променя на фона на съществено подобрение на енергийната интензивност на икономическото развитие и увеличения дял на зелената енергия. След 2007 година, когато беше пикът на емисиите в развитите държави, се вижда постепенно отдалечаване на СО2 и БВП. В САЩ например брутният вътрешен продукт се удвоява спрямо нивата от 1990 година, а емисиите се върнаха до границата от тогава. В ЕС ръстът на БВП е от 66% спрямо нивата от 1990 година, а въглеродните емисии - с 30% по-ниски спрямо 1990 година.

Подобни са тенденциите и в другите развити икономики, но всички те, взети заедно, имат дял от малко над половината от въглеродните емисии и около 1/3 от търсенето на енергия в световен мащаб.

В развиващите се икономики също има индикации за късане на връзката между емисии и БВП, но всичко е още само в началото. Китайската икономика например е седем пъти по-голяма спрямо 1990 година, а емисиите въглероден диоксид са пет пъти повече спрямо нивата от 1990 година.

Има много държави, в които БВП и СО2 растат едновременно. В Югоизточна Азия например водните централи не смогват да осигурят нуждите от енергия и на помощ идват въглищата. В Близкия изток също използват евтини изкопаеми горива, за да покриват енергийното потребление.

Четири са факторите, които допринасят за скъсването на връзката между икономическото развитие и замърсяването, отчитат още от МАЕ.

На първо място това е бързият ръст на инвестициите в чисти технологии. Преди две десетилетия на всеки долар инвестиции в изкопаеми горива, се инвестираха 0,50 долара за чиста енергия. През 2016 година съотношението се изравни, а днес инвестициите в чиста енергия надхврълят тези в изкопаеми горива - 1,80 долара спрямо 1 долар.

Промяната в потока на капитала е най-видима при производството на електроенергия.

Съществена роля играе и бързото електрифициране на икономиката, което върви паралелно с растящото производство на зелена енергия - термопомпи, електрически автомобили, както и електрификация на индустриални и аграрни процеси. През 1990 година делът на електроенергията от общото енергийно потребление е бил 13%, а днес вече надхвърля 20% и продължава да се увеличава.

На трето място от МАЕ посочват и подобрената енергийна ефективност при производството в редица икономически сектори и дейности. Новите технологии намаляват потреблението на енергия на хладилни камери, климатици и т.н. както в индустрията, така и в домакинствата. В резултат нуждата от енергия за производството на единица БВП намалява с 36% от 1990 година насам.

Не на последно място връзката между БВП и въглеродните емисии започва да се къса и с отказа от въглища. В САЩ например въглищните централи се затварят, заменени от газови, благодарение на евтиния газ, добиван страната. В други развити икономики въглищата се заменят от възобновяеми енергийни източници.

Но дори и намаляваща, връзката между БВП и СО2 все още съществува, а това не е достатъчно, за да бъдат изпълнени климатичните цели. За да бъде постигната въглеродна неутралност към 2050 година и недопускане на ръст на глобалните температури с повече от 1,5°С до края на това столетие, нивата на емисии трябва да бъдат върнати до прединдустриалните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 месеца
Никакви връзки не късаш с това, че пълниш контейнерите за боокклукк с произведена, но неупотребена храна, че всяка година си сменяш гардероба и изхвърляш планини от купени, но необличани дрехи, че на 2 години сменяш цялата работеща домашна техника и на 4 - две-трите почти нови коли в семейството. Това, че не виждаш комините на заводите в Азия и планините от отпадъци от производството, които се трупат пак там някъде, но крещиш за екология, означава само, че си скъсал връзката си с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 месеца
Къса се дрънци. Гллуупав паралел м/у БВП и СО2 в САЩ и ЕС, където от 2008 г. насам се изляха десетки трилиони QE, които вдигат БВП без да водят до повишена индустриална активност и съответно - до пропорционално повишаване на потребление на енергия. Евтини шмекерии и лицемерие, защото всичко е *танто за кукуригу*. В развитите страни *връзката се къса*, защото повечето от енергоемките и мрръссни производства са изхвърлени в Азия и Лат. Америка, където нищо не се къса, а връзката даже дебелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
scott
преди 2 месеца
статия достойна за тезисите на 13-тия конгрес на БКП!Все едно, БКП казва, че продължава да строи развитото соцялистическо общество, другата петилетка ше му викаме зрелия соцялизъм, обаче требва да затрием всичката капиталистическа гад по светот!?зелените ***, А КОЙ ШЕ ПЛАТИ ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИИ ОТ ВОЙНИТЕ В УКРАЙНА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК? При това там ударите предстоят........тоес, емисиите ше нарастват.Или ше тормозите докрай обикновения юзър с пропаганда, защото не вървите пред военните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още