IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прави обратен завой за улавянето и съхранението на въглерод

Стратегия, представена в понеделник, ще позволи изнасянето на въглерод извън страната и проучване в Северно и Балтийско море за възможни обекти

07:12 | 01.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ще позволи на тежките индустрии, които нямат други начини за намаляване на емисиите, да транспортират и съхраняват въглерод под земята. Така правителството завърта на 180 градуса първоначалната си позиция и подкрепя усилията за постигане на климатична неутралност.

Ключова стратегия, представена в понеделник, ще позволи изнасянето на въглерод в съоръжения за съхранение извън Германия, например в Норвегия. Ще започне и проучване на изключителната икономическа зона на Германия в Северно и Балтийско море за възможни обекти, съобщава Bloomberg.

Този ход бележи фундаментален обрат, тъй като съхранението на въглерод, което беше посрещнато с масови протести преди около десетилетие, беше практически забранено в страната.

Най-голямата икономика в Европа и, съответно, най-големият замърсител, се стреми да стане климатично неутрална до 2045 г. - пет години по-рано от ЕС. Целта е „невъзможна за постигане“ без технологии за улавяне, използване и съхранение на въглерод, коментира министърът на икономиката Роберт Хабек на пресконференция в Берлин.

„Ако не го направим, това ще ни постави в неизгодно конкурентно положение и ще ни струва скъпо“, посочва той.

По-рано този месец Европейският съюз (ЕС) представи план, който изисква от страните членки да разработят места за съхранение на въглерод в опит да премахнат до 400 млн. тона въглероден диоксид до 2040 г.

Съхранението на сушата обаче ще остане забранено в Германия, освен ако нейните федерални провинции – които в момента се противопоставят на подобен ход — изрично не поискат изключение. Това ще направи технологиите за улавяне и съхранение на въглерод много по-скъпи, тъй като отпадъците трябва да се транспортират на по-големи разстояния.

Правителството планира да субсидира улавянето и съхранението на въглерод в циментовата и химическата индустрия и изгарянето на отпадъци, тъй като те практически нямат друг инструмент за постигане на мрежова неутралност. Специална схема, която предвижда поддържащи оперативни разходи за 15 години, вече получи зелена светлина от Европейската комисия (ЕК) по-рано този месец.

В проектостратегията се казва, че улавянето на въглерод за електроцентрали на природен газ или биомаса ще бъде разрешено, но трябва да бъде изключено от финансирането, докато използването на технологията за въглищни централи остава забранено. Тези изключения трябва да успокоят критиците от Партията на Зелените в Германия, която се противопоставя на използването на тези технологии в енергийния сектор.

Най-голямата екологична група в Германия NABU заяви, че разрешаването на технологиите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид за газови инсталации е „грешен сигнал“. Въпреки това е малко вероятно използването му да се превърне в бизнес случай в Германия, според Отмар Еденхофер, директор на Изследователския институт на Меркатор за глобалните блага и изменението на климата. Очаква се цените на въглеродните емисии да се повишат в средносрочен план, което ще направи работата на газовите централи по-скъпа, а страната иска да стимулира преминаването към водород.

Най-голямата индустриална група в Германия BDI приветства този ход като „важна стъпка за конкурентната трансформация на германската индустрия към климатична неутралност“.

Транспортирането на уловения въглерод ще остане ключово предизвикателство, особено след като правителството не планира да субсидира изграждането на тръбопроводна мрежа за въглерод. Берлин иска тази инфраструктура да се финансира частно. Open Grid Europe GmbH, която в момента планира собствена мрежа за транспортиране на до 18 млн. тона въглерод, е взела под внимание това решение, според Сабине Аугустин, ръководител бизнес развитие на групата.

Производителят на цимент Heidelberg Materials AG, който ще съхранява въглерод в норвежко съоръжение за първи път през следващата година и също така планира собствен проект, коментира, че ще се сблъска с „известни трудности“ в своите южни заводи, които са далеч от потенциални места за съхранение в чужбина. Напредъкът ще зависи от това как предприятията могат да бъдат свързани към мрежа за транспорт на въглерод, посочва главният изпълнителен директор Доминик фон Ахтен на пресконференцията с Хабек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още