IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с въглеродни емисии по света достига рекордните 881 млрд. евро

През европейската схема са изтъргувани емисии за 770 млрд. евро, сочат данните на LSEG

20:23 | 12.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стойността на въглеродните емисии, търгувани по света, достигна рекордните 881 млрд. евро, или почти 949 млрд. долара, сочат данни на LSEG, цитирани от Ройтерс. Спрямо 2022 година има ръст от 2%.

В много държави и региони по света има въведени схеми за търговия с въглеродни емисии, използвани основно, за да насърчат големите замърсители да инвестират в технологии, които намаляват въглеродния диоксид.

Няма съществена промяна по отношение на количествата на търгуваните емисии - около 12,5 млрд. тона, но заради рекордните цени в Европа и Северна Америка, приходите се увеличават, допълва Ройтерс. Само през схемата за търговия в ЕС - ETS, са изтъргувани сертификати за 770 млрд. евро, тоест 87% от глобалните.

Средната цена на емисиите в ЕС прескочи рекордните 100 евро за тон през февруари 2023 година. Към края на годината обаче цената намаля, тъй като търсенето се сви - основно заради производителите на електроенергия. Заради липсата на интерес в момента цената на въглеродните емисии в ЕС е под 60 евро за тон.

През миналата година във Великобритания са изтъргувни въглеродни емисии на стойност 36,4 млрд. евро, което е спад от 22% на годишна база. Цената на емисиите в САЩ пък достигна рекордните почти 40 долара за тон през 2023 година, сочат още данните.Общо приходите от търговията са 71,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 месеца
провала на българската образователна система в три коментара! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Най-разпространената религия в света е Будализма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
Малко е! Да въведат и кислородни квоти - да се сметнат в тонове и двата атома кислород в молекулата на СО2, които се отнемат от атмосферата при горенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
cyclop
преди 2 месеца
$Стойността на въглеродните емисии, търгувани по света$... зеленият хайвер дои все повече пари от баламурниците. Хвърлят си паричките от балкона, понеже ще помогнат на климата. Лелелелееееее 881 млрд. евро на мошенниците. Абе лаф да става, на тая дума що коренът й е $моше$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още