IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство вече са над 167 млн. лева

Извършените плащания от субсидиите достигат 111,18 млн. лева – 55% от бюджета на програмата

14:30 | 18.08.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) се увеличиха до малко над 167 млн. лева или 82% от бюджета на програмата. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на среща с Местните инициативни рибарски групи, цитиран от аграрното ведомство.

 Извършените плащания от безвъзмездната финансова помощ достигат 111,18 млн. лева, което е 55% от бюджета на програмата.

„Темповете на договореното са добри, а през следващите месеци се очаква разплащанията по програмата съществено да се увеличат предвид предстоящото приключване на голяма част от проектите“, посочи аграрният заместник-министър.

Георги Събев потвърди, че за подпомагане на сектора Управляващият орган на програмата е предприел действия за осигуряване на финансов ресурс, с който да се компенсират пропуснатите от операторите в сектора приходи и допълнителните разходи след сътресението на пазара, причинено от агресията на Русия срещу Украйна, както и последиците за веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

„След проведени девет заседания на Тематичната работна група за разработване на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. и приключване на неформалните преговори с Европейската комисия на 25 юли Управляващият орган изпрати официално на ЕК новата програма“, уточни заместник-министърът и обясни, че коментари и бележки се очакват до края на септември, а след тяхното отразяване одобрението на програмата за новия финансов период ще стане в края на годината.

Георги Събев подчерта, че е засилен темпът на откриване на приеми и по мерките от стратегиите на Местните инициативни рибарски групи, правят се оценки на получените проекти, нараства броят на сключените договори и на изпълнените вече проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още