IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донка Михайлова: Месеци наред ще са нужни доброволци за карловските села

Нужен е централизиран орган, който да реагира в подобни ситуации, е мнението на заместник-председателя на управителния съвет на НСОРБ

18:12 | 13.09.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Първите дни след наводненията в Карловско много граждани реагираха спонтанно, за да бъдат полезни. Стекоха се много доброволци, но сега този поток намалява, тъй като те също имат свои задължения, докато на района ще е нужна помощ още месеци напред. Така коментира помощта от доброволци в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Донка Михайлова, заместник - председател на управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

„За да можем да оказваме постоянна помощ следващите няколко месеца, решихме да направим график за всички доброволци, които желаят да помогнат, който е съчетан с това кога са на разположение. В момента всички общини подават в НСОРБ желание да изпратят доброволци в определени дни, в община Карлово са осигурили легла за някои от доброволците, а общините близки до Карлово ще осигурят ежедневен транспорт“, съобщи тя.

Михайлова обясни, че в община Карлово смятат, че помощта от доброволци ще е нужна месеци наред. Освен храни в селата, има нужда и от топли завивки и бяла техника.

По думите ѝ в Община Троян много граждани са заявили желание да помогнат, като общината осигурява ежедневен транспорт и суха храна на доброволците. „Хората много спонтанно и искрено се включват. Някои вземат отпуска, но най-голям е интересът за доброволстване в събота и неделя“, отбелязва Донка Михайлова.

НСОРБ вече се превръща в координационен център, който организира доброволци, живеещи на териториите на различни общини. „Нужен е централизиран орган, който да реагира в подобни ситуации“, е мнението на заместник-председателя на управителния съвет на НСОРБ.

Според Михайлова има стройна и добре разработена нормативна база, но има много сериозни проблеми в прилагането ѝ, в работата на терен, както и в координацията между отделните институции. Кметовете на общини носят отговорност за почистването на коритата на реките на територии на самото населено място, а извън населените места отговорността е на областните управители. Те обаче нямат целеви средства за това, а в общините средствата са недостатъчни.

„За да изчистим едно речно корито, има процедури, които отнемат поне шест месеца. Всички тези тромави механизми водят до резултати, които виждаме в Карлово“, заяви Михайлова.

Тя не скри притеснението си, ме в следващите няколко месеца общините са изправени пред множество трудности, свързани най-вече с отоплението.

Ще намерят ли алтернатива за отоплението 75 български общини, които разчитат на газ за своите училища, болници и социални институции? Може ли да се разчита на държавата на компенсации заради скъпия ток? Как ще се справят общините при снабдяването с храни и осигуряването на обществен транспорт в предстоящата зима?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Нужен е централизиран орган, който да реагира в подобни ситуации, е мнението на заместник-председателя на управителния съвет на НСОРБ === Хехе, значи няма централизиран орган за противодействие при бедствия и аварии? Ако това е истина, трябва на въжето да увиснат поне десетина български "държавници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още