IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Събев: Общините ще имат гарантирано финансиране по Стратегическия план за земеделие

В програмния период 2023-2027 г. за финансиране на проекти са предвидени близо 1 милиард лева, посочи зам.-министърът на земеделието

13:06 | 24.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През следващия програмен период ще се гарантират бюджети за всички общини, които могат да кандидатстват за финансиране по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. В това увери заместник-министърът на земеделието Георги Събев на регионална среща на кметовете и председателите на общински съвети от Северозападния район за планиране, организирана от Национално сдружение на общините в България (НСОРБ).

Той потвърди, че ще бъдат създадени недискриминативни критерии, които да отговарят на нуждите на всяка от общините. „В Стратегическия план има интервенция, насочена към проекти, които общините могат да изпълняват. Бюджетът, предвиден за тази мярка, е малко над 500 млн. евро, т.е. близо 1 млрд. лева за програмен период 2023-2027 г.“, обясни заместник-министърът, цитиран от пресслужбата на МЗ.

Събев напомни, че в момента тече прием по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, който е удължен до 23 декември. Той изрази увереност, че могат да бъдат подготвени качествени проекти, които ще са полезни за жителите на общините.

„Вярвам, че с увеличението на бюджета до малко над 150 млн. лева, ще се подпомогне развитието на регионите. До настоящия момент са подадени 1457 проектни предложения, от които за 642 има сключени договори за финансиране на обща стойност близо милиард лева, или 535 млн. евро“, съобщи Георги Събев.

Той е категоричен, че към момента няма залежали проекти по над 2 хиляди процедури, инициирани от Местните инициативни групи, които са в съответствие с подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР).

„В следващия програмен период България ще задели 8% от финансовия ресурс в Стратегическия план за прилагане на подхода ЛИДЕР или 282 млн. евро. Това е финансиране, което идва от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР), национално съфинансиране, като и другите оперативни програми участват с бюджети от 2% за прилагането на този подход“, обясни Събев.

По време на срещата той подчерта, че общините имат важна роля за прилагането и на други политики, като Министерството на земеделието вече финализира работата по рамкова програма за местни и регионални традиционни продукти, чрез които ще се засили регионалната идентичност на общините.

Според него общините и НСОРБ могат да допринесат с обратна връзка в две направления, по които министерството работи – фермерски пазари и създаването на правила за производство на малки количества домашна храна, която може да се предлага на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още