IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев: Новият Стратегически план за земеделието е по-сложен и по-зелен

В региона на Бургас ще бъде направена държавна борса по рибарската програма, съобщи земеделският министър

17:12 | 22.11.22 г.
Снимка: Министерство на земеделието и храните
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Надявам се с новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони фермерите да получат европейската подкрепа, която им е нужна, за модерно и конкурентоспособно земеделие. Това каза Явор Гечев, служебен земеделски министър, на среща със земеделски производители за представяне на плана за 2023-2027, организирана от Български фермерски съюз в Бургас.

„Планът съдържа всичко, което ще се изпълнява в земеделието следващите пет години, той е по-различен, по-сложен и по-зелен. В него са и директните плащания, и инвестиционните мерки, и европейските цели, които трябва да постигнем“, коментира агроминистърът, цитиран от пресцентъра на земеделското ведомство.

По думите му в Стратегическия план са заложени около 98 интервенции. Ясни са параметрите на Първи стълб, по който предвиденият бюджет е 1,6 млрд. лева на година. От него 3% се насочват за млади земеделски стопани, 10% са заложени за преразпределителни плащания за малките производители. Предвидено е 25% от средствата да са за екосхеми.

Земеделският министър поясни, че до момента се е вземала една цялостна ставка, а с новия план една трета от нея ще зависи от екологични дейности, които фермерите трябва задължително да изпълнят. 15% от бюджета на Първи стълб ще бъдат насочени за обвързана подкрепа, от които 60% е за сектор „Животновъдство“ и 40% за „Растениевъдство“, като 2% от тях са за протеинови култури.

Явор Гечев потвърди, че за секторни интервенции ще бъдат заделени около 1,5% от общия бюджет на директни плащания, както са поискани от бранша, но уточни, че ще се изисква по-правилно коопериране на организациите на производителите, за да се постигне по-конкурентно българско земеделие.

Агроминистърът напомни, че Стратегическият план ще може да се променя през първите две години от неговото прилагане. По него задължително трябва да се прилагат екологични мерки, които да доведат до  увеличаване на биологичното производство. Гечев обърна внимание на земеделските производители, че екосхемите трябва да се изпълняват, за да получат фермерите допълнителна доходност. И подчерта, че ако тези средства не бъдат усвоени, ще бъдат загубени, защото не могат да бъдат пренасочвани към други дейности.

Земеделският министър пое ангажимент именно в Бургас да бъде направено първото официално представяне на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури /2021-2027г./ Той уточни, че тя е готова и изпратена за разглеждане в Европейската комисия.

Гечев потвърди, че в региона ще бъде направена и държавна борса по рибарската програма за по-бърз достъп до пазарите по Южното Черноморие. И уточни, че заедно с кмета на Бургас Димитър Николов ще се търси най-подходящото място и парцели в държавни земи за изграждането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още