IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър не очаква загуби по Програмата за селските райони

Явор Гечев увери, че ще бъде преодоляна кризата с дървата за огрев

11:13 | 14.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма да има загуби по Програмата за развитие на селските райони тази година. В това увери служебният министър на земеделието Явор Гечев. По думите му големият проблем е свързан с Държавен фонд "Земеделие", защото липсват кадри, които да разглеждат проектите – работата се е утроила, а числеността на щата е същата, отбеляза министърът пред БНТ.

Планът за възстановяване и устойчивост също трябва да мине през разплащателната агенция, както и новият рамков период и завършването на стария, предупреди Гечев.

Той изтъкна, че екипът му е разработил Стратегически план за развитието на земеделието и развитието на селските райони за периода за следващите 5 години и чрез него са гарантирани средствата за земеделците.

„Ако го нямаше, земеделските производители нямаше да могат да се възползват от европейските средства“, каза министърът и поясни, че само 1,6 млрд.  лева са годишно директните плащания и още 3 млрд. лева са останалите плащания по различните програми. Гечев очаква до Нова година стратегическият план да бъде утвърден от Европейската комисия.

Земеделският министър увери също, че ще бъде преодоляна кризата с дървата за огрев.

Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година заради липсата на въглища на пазара - български, руски и украински, каза той и допълни, че имаме рекордни количества добита дървесина. Освен това са намалени дървата за преработвателната промишленост, за да стигнат за битовите нужди.

„Миналият месец е рекорден като дърводобив. Ще се справим с кризата с дърва за огрев. Още месец ни трябва, за да задоволим всички количества“, посочи Явор Гечев.

Относно ценообразуването земеделският министър изтъкна, че то е голям проблем, но от ведомството работят върху създаването на социален фонд, чрез който част от средствата от дърводобива да остават в населените места. Според него това може да се окаже и добра превенция за кражбите.

Като възможен изход на проблема с презапасяването министърът вижда цялостното електронизиране на системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още