IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев: Няма индикатори за продоволствена криза в България

Подпомагането на земеделските производители трябва да продължи поне до средата на следващата година, смята министърът на земеделието

19:49 | 17.10.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В България няма индикатори за продоволствена криза. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, допълвайки, че заради войната в Украйна не може да се правят дългосрочни прогнози за пазарите.

„Произвеждаме, особено зърнени култури, много повече, отколкото консумираме. Няма нарушение в пазарната верига цялостно“, каза Гечев пред журналисти в Асеновград, където откри нов административен център на Общинска служба "Земеделие", предава БТА.

Миналата седмица зърното поскъпна на световните пазари заради войната в Украйна. Напрежението на международните пазари е най-вече заради заплахите на Русия да не поднови споразумението за износ на украинско зърно, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Министърът коментира днес, че подпомагането на земеделските производители трябва да продължи поне до средата на следващата година. Гечев приветства мярката за нулева ставка на ДДС за хляба, "защото нямаше спадане на цените, но нямаше и такова покачване, за което всички си мислеха". 

„С развитието на военните действия в Украйна не може да се прогнозира пазарът“, добави Гечев и подчерта, че пазарът се движи "наистина странно", но не очаква пшеницата и слънчогледът да поскъпнат много.

По думите му количества слънчоглед у нас има достатъчно много, но има и затруднена търговия и проблеми с реализацията, тъй като са се застъпили старата и новата реколта.

Министърът уточни, че половината от слънчогледа, който е влязъл в Европа, се намира в България. В тази връзка Гечев очаква преработвателите да усвоят по-големи количества. Има обаче затишие по отношение на търсенето и това води до разлика на реалната търговия в България и на борсата.

По отношение цената на олиото Явор Гечев очаква сегашните цени да са пиковите. Той очаква цената да се понижи с по-масовата преработка на новата реколта и на наличностите, които има. Той припомни, че Министерството на земеделието няма инструменти, с които да влияе на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
знаем... "криза" имаше до изборите, после Мутрата оправи нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още