IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Джиков: Българското земеделие не е в състояние да задоволи нуждата от основни храни

В България има много псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат, предупреди зам.-министърът

11:03 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Състоянието, в което се намира българското земеделие, е абсолютна продоволствена зависимост и тя се дължи на неправилно насочени 20 млрд. евро за два програмни периода. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Той смята, че това се дължи и на липсата на елементарна наследствена отговорност от всеки следващ кабинет.

"На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия план [за зедемедлие], за да може през 2023 г. той да бъде одобрен. Ако стратегическите планове през тези три програмни периода са подготвени от експерти, възможна ли е грешка и защо изпадаме в продоволствена зависимост?", риторично попита Джиков.

Той съобщи, че в момента българското земеделие не е в състояние да задоволи нуждата от основни храни - фасул, грах, леща. Зам.-министърът на земеделието уточни, че в страната ни над 50% е вносът на плодове и зеленчуци и има огромен недостиг на млечни продукти и месо. Джиков посочи, че България е трябвало още 2018-2019 г. да заяви своята позиция относно това на какъв етап се намира нашето земеделие. Той е категоричен, че в страната ни „не се произвежда това, което ядем“.

"Или има огромна сива икономика и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с липсата на адекватна работна ръка. Имаме голяма част псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат", подчерта зам.-министърът.

Джиков обаче е убеден, че в България няма да има зърнена криза, защото са произведени 6-7 млн. тона зърно, а консумацията на населението е около 1,5 млн. тона. „Трябва да бъдем абсолютно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени на 100%, те са с изключително високо качество“, заяви зам.-министърът на земеделието.

Усеща ли се стагнация на пазара, която ще повлияе на плановете на земеделските производители? Очаква ли се зърнена криза заради излизането на Русия от споразумението? Ще има ли решение на проблема с комасацията на земята?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още