IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България може да удвои производството на плодове и зеленчуци

Преминаването към Зелената сделка ще бъде по-трудно за фермерите заради инфлацията и цените на енергията – трябва да има преходен период, съветва Ричард Схаутен

20:08 | 11.10.22 г. 1

Комбинация от местни плодове и зеленчуци е най-перспективна за България. Ако искате да удвоите продукцията си и да започнете да изнасяте, трябва да се обърнете към големите пазари и да се специализирате в някои продукти. Този съвет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria даде Ричард Схаутен, директор на Центъра за пресни продукти в Нидерландия, изпълнителен директор на Асоциацията на маркетинговите организации за зеленчуци, плодове и гъби в Нидерландия и член на консултативния съвет на сертифициращата компания GLOBAL G.A.P.).

Експертът е част от бизнес делегация, която участва във форума Intelifresh 4.0.  

„Трябва да започнете с добрите технологични методи, които ние използваме", посочи Ричард Схаутен. "Продукцията може да се удвои до няколко години и това е възможно. Моята лична мисия е да работим заедно, да се обединим в политически мрежи, за да се справим със Зелената сделка и да даваме еднакви отговори във всички държави в Европа“, допълни той.

Според него преминаването на работата на фермерите към условията на Зелената сделка ще бъде по-трудно с оглед натиска от инфлацията и цените на енергоносителите и затова трябва да се помисли за преходен период.

„Инфлацията, рязкото поскъпване на електроенергията и цената на труда са основните предизвикателства пред производителите на плодове и зеленчуци в Европа. Ръстът в цените на торове и други материали е тревожна тенденция за всички производители в ЕС, но Зелената сделка може да помогне за превъзмогването на подобни проблеми с намирането на нови начини за работа заедно“, смята Схаутен.

Той потвърди, че Нидерландия разполага с много институти и университети, знание и ноу-хау за прилагането на високи технологии в земеделието, които могат да помогнат на българските фермери да подобрят производството си.

"Защитата на посевите и намаляването на пестицидите с 50% в рамките на няколко години е голям проблем. Можем да го постигнем в дългосрочен план, но трябва време за нови по-устойчиви и по-екологични химикали, които трябва да бъдат тествани и изпитани дали са безопасни", посочи той и потвърди, че това може да се случи в преходния период.

По думите му климатичните промени няма да доведат до отглеждането на тропически плодове в Северна Европа в близко време, но вече създават проблеми с напояването на определени култури и навлизането на нови вредители на континента.

Схаутен е на мнение, че войната в Украйна е показала, че Европа не е независима по отношение на продоволствената си сигурност и има нужда от внос на зърно, торове, енергия.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
gigow
преди 1 година
Може и да го утроим производството, ама кой ще работи? Зеленчуците искат МОТИКА! Или ще правим хидропонни вани и в тях ще гледаме истински български зеленчуци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още