IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България поиска от ЕК извънредни мерки срещу смущенията на зърнения пазар

Искането на страната ще бъде разгледано и анализирано от Еврокомисията 

16:42 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

България поиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Позицията на страната ни е била представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Прага, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Смущенията на пазара на слънчоглед будят безпокойство в страната ни. След временното либерализиране на търговията, съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, до средата на август има внесени над 650 хил. тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна. Това количество се доближава до равнищата на внос за целия период на предходните две пазарни години. По тази причина българските земеделски стопани са поставени пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в нашата страна слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск“, отбеляза Събев.

В сряда зърнопроизводители от различни региони на България излязоха на протест срещу вноса на украинско зърно у нас. Според тях този внос не е регламентиран и подбива цените на българската продукция. 

Недоволството им е заради липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители. Фермерските протестни шествия се проведоха в 17 областни града на страната.

Наред с други искания протестиращите настояваха именно и за активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

Събев е заявил още в рамките на заседанието, че брутната продукция в животновъдство в България се свива в дългосрочен период в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада. Цените на повечето продукти от животновъдството се увеличават, но не могат да компенсират допълнителното нарастване на разходите за производство. Това влошава възвръщаемостта, а оттам обяснява и спадащия интерес към това производство и свиването на животновъдството.

„В настоящата ситуация на нестабилност на пазарите и на цените следва да се гарантира, че предприетите мерки за смекчаване на последиците от горещата война, която се случва сега в Европа не подкопават конкурентоспособността и жизнеспособността на ключови за европейското земеделие сектори“, е посочил заместник-министърът.

Той е изтъкнал, че в сегашната усложнена ситуация са необходими инструменти за бързо въздействие по отношение на възникналия пазарен дисбаланс, за да бъдат предотвратени по-сериозни икономически сътресения с дълготраен ефект върху пазара на слънчоглед, намаляване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в сектора. 

В тази връзка България призовава ЕК да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара съгласно чл.219 от Регламент 1308 от 2013 г., за да се намали ефектът върху европейските производители.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски е заявил, че се очаква ситуацията да се нормализира след отварянето на преработвателната индустрия в Украйна. „Вашето искане ще бъде разгледано и анализирано“, е уточнил още той. 

Последна актуализация: 16:42 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още