IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за 2023-2027 г.

За първи път в бюджета от 8 млрд. евро през следващите пет години ще има средства за крайни продукти с по-високи екологични изисквания, съобщи Явор Гечев

15:51 | 07.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г., съобщи Министерството на земеделието.

„Стратегическият план създава възможности и предоставя финансови инструменти за много широк набор от бенефициери като растениевъди, животновъди включително пчелари, биопроизводители, както и за лозаро-винарския сектор, общините в селските райони“, коментира аграрният министър Явор Гечев след информацията от Брюксел за одобрение на плана.

По думите му за първи път в Стратегическия план има интервенции, насочени към схемите за качество, към крайни продукти с по-високи екологични изисквания.

Явор Гечев потвърди, че и през новия финансов период ще има интервенции за инвестиции в земеделските стопанства, както в преработката, така и за маркетинга на селскостопански продукти. Отново ще има подпомагане и за младите стопани.

Бюджетът за всички интервенции, разписани в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г., е малко над 8 млрд. евро.

По интервенциите за Директни плащания финансовият ресурс е над 4,4 млрд. евро, а за инвестиции в селските райони са предвидени 3,529 млрд. евро.

В допълнение на това са предвидени и специални интервенции за лозаро-винарския сектор на стойност 98,935 млн. евро, за пчеларство – 25,798 млн. евро, и над 5,786 млн. евро за секторни интервенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още