IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Зърнената сделка е застрашена

Русия блокира проверките на участващите кораби, твърдят украинските власти

16:34 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Киев обяви, че инициативата, която позволява безопасния черноморски износ на украинско зърно, е застрашена от „спиране“, след като Русия блокира проверките на участващите кораби в турски води, предава Ройтерс.

Украинските черноморски пристанища бяха блокирани след руската инвазия миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен миналия юли съгласно сделка между Киев и Москва, сключена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция.

Споразумението, което трябва да помогне за облекчаването на световната хранителна криза, беше удължено през март, но Украйна каза, че броят на товарните кораби, преминаващи през Босфора, превозващи украински земеделски продукти, е изключително малък.

„За втори път от деветте месеца на действие на Инициативата за зърно не е изготвен план за инспекция (за участващите кораби) и нито един кораб не е проверен“, обяви във Facebook Министерството на възстановяването на Украйна в публикация, озаглавена „Инициативата за зърно е заплашена от спиране“.

Подчертавайки пречките в Босфора, посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк написа в Twitter, че над 50 кораба чакат одобрение да отидат до украинските пристанища, „за да натоварят зърно, което ще нахрани онези, които се нуждаят от него“.

Русия не отговори на коментарите на Бринк, нито на казаното от министерството, но Кремъл заяви, че перспективите за подновяване на зърнената сделка „не са толкова големи“.

Москва твърди, че отделна сделка, според която ООН се съгласи да помогне на Русия с износа на храна и торове, не работи.

Украинското министерство на възстановяването заяви, че руските представители на Съвместния координационен център работят по „неприемлив“ план за инспектиране на плавателните съдове, който противоречи на условията на инициативата.

През последните три дни руски инспектори са отказали да регистрират три кораба без никакво обяснение, гласи позицията на министерството.

„Украйна категорично отхвърля последните искания на Русия и се противопоставя на нейната намеса в работата на украинските пристанища“, коментира министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още