IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри повече изключения от зелените политики в земеделието

Преразгледаните екологични условия може да се използват за заявяване на подкрепа от ЕС през 2024 г.

09:57 | 25.04.24 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейският парламент одобри изключения по някои от стандартите за Добри земеделски и екологични условия (ДЗЕС), така че да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани в Европа, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Предложенията са одобрени в сряда с 425 гласa „за“, 130 „против“ и 33 „въздържал се“. Институцията разгледа промените по т. нар. неотложна процедура, за да влязат в сила до края на пролетта. Преразгледаните екологични условия може да се използват за заявяване на подкрепа от ЕС през 2024 г.

Според одобрените промени са възможни повече изключения от някои стандарти на общата селскостопанска политика в случай на екстремни метеорологични условия – опция, която не беше предвидена досега и беше един от поводите за несъгласие на европейските земеделци с европейските зелени политики. 

Промените дават повече гъвкавост по отношение на т. нар. ДЗЕС 6 – относно почвеното покритие през чувствителни периоди. На държавите членки ще се дава повече свобода относно решението кои почви да бъдат защитени и през кой сезон в зависимост от националните и регионални особености. Промени има и в ДЗЕС 7 – друг от стандартите, критикуван от земеделските производители, който засяга редуването на култури. Сеитбообращението ще остане основна практика, но държавите членки ще могат да използват диверсификацията на културите като алтернатива с оглед на климатичните особености на отделни райони по отношение на суша или валежи.

По стандарта ДЗЕС 8 земеделците вече ще бъдат насърчавани на доброволни начала, а не задължавани да оставят земя под угар, или да създават нови характеристики на ландшафта чрез екосхеми, като задължението им ще бъде единствено да поддържат съществуващите характеристики на земята.

Сред другите промени е и това по-малките стопанства да бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои от правилата. Това се отнася за тези с площ под 100 дка, като според ЕК това са 65% от всички земеделски стопани, които обаче държат само около 10% от земеделската земя.

Прие се и допълване на пакета за опростяване на общата селскостопанска политика, като се дава по-голяма свобода на действие и при прилагането на изискването за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5 % в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Предстои ревизията да бъде одобрена и от Съвета на ЕС, а след това законът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
weyif64039
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 тоше, няма как да знаеш след като цял живот си работил клатимурец на държавно, спуснат по партийна линия! В капитализма е така, даваш нереалистична цел, за да бачкат мраавките яко и после биеш отбой, така е свършена най-много работа... ако им дадеш реалистична цел, ще се мотат и повъртат.... въпреки че тоя метод в царска русия не работи, ама там кво ли работи! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 седмица
*ЕП одобри повече изключения от зелените политики в земеделието* - С наближаването на изборите брюкселско-страсбургскитя лемури все по-често ще маскират зеления тормоз над популацията в опит да оцелеят в очертаващия се съвсем не благосклонен към леворезбосаните зелени еко-хунвейбини вот. Тези панически корекции на заден ход при зелените политики показват кому са служили до сега тези обзаведени с петцифрени евро-заплати лешшперри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още