IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделието в САЩ се сблъсква с един голям проблем: Има твърде много трактори

Производителите и дилърите на селскостопанско оборудване се подготвят за трудна година

08:01 | 10.05.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Падащите цени на различните видове земеделски реколти оставят продавачите на селскостопанска техника в САЩ с трупащи се запаси от непродадени трактори и комбайни. За да се справят с излишъка, дилърите правят отстъпки за машини, спират нови поръчки и дори продават оборудване на търг на намалени цени, пише Ройтерс.

По-бавните продажби на оборудване са вторичен ефект от падането на цените на царевицата и соята до над тригодишно дъно, тъй като приходите на земеделските стопанства в САЩ рязко намаляват, а производителите и търговците на оборудване са принудени да търсят решение на проблема след период на процъфтяващ бизнес.

Ройтерс интервюира десет търговци на оборудване, предимно от Средния запад, както и фермери и анализатори, които казват, че ниските цени на реколтата, съчетани с постоянно високи лихвени проценти, възпират фермерите да купуват машини. Тъй като фермерите реализират по-малко покупки, запасите от оборудване нарастват, намалявайки печалбите както за дилърите, така и за големите производители.

Производители като Deere и CNH Industrial се затрудняваха да се справят със силното търсене на трактори през 2022 г., когато приходите на земеделските стопанства достигнаха рекордно високо ниво, а федералната подкрепа при пандемия осигури на фермерите допълнителни пари за надграждане на техните паркове от машини.

Сега и двете страни очакват по-бавните продажби да достигнат дъно тази година.

Джош Грует, главен дилър в Waupun Equipment в Waupun, Уисконсин, който продава земеделско, строително и друго оборудване, казва, че запасите му са нараснали с 30% до 35% от края на 2023 г.

Излишъкът от непродадени машини кара Грует да отмени нови поръчки от компании, включително CNH, AGCO и Polaris с надеждата да балансира търсенето и предлагането.

През април нивата на запасите от трактори с голяма мощност (300 и повече конски сили) в САЩ се повишиха с почти 107% на годишна база, като запасите от комбайни отбелязаха увеличение от 17,63%, изчислява Sandhills Global.

Падащи цени

Крис Танер, четвърто поколение фермер, посочва, че някои представителства в неговия град Нортън, Канзас, са намалили цените до 30% с допълнителен стимул от нулев процент лихва.

„Те правят големи отстъпки за комбайни и трактори – но след като преминахме през суша и изпитахме ниските цени, ние нямаме пари за харчене“, изтъква Танер.

Проблемите обхващат и тези, които продават резервни части.

Гай Робинсън е мениджър „Части“ в Dekalb Implement Company, която продава оборудване с марка Deere в Декалб, Илинойс

По време на пиковите години на пандемията, казва Робинсън, комбинацията от проблеми с веригата на доставки и нарастващото търсене направи доставката на части и фермерско оборудване „кошмар“.

И след това търсенето започва да намалява в края на 2022 г., добавя той.

На около 30 мили (48 км) южно от представителството на Робинсън, Арън Роджърс, мениджър в AHW, друг дилър на Deere в Сомонаук, Илинойс, казва, че финансирането с нулев или нисък лихвен процент е популярен начин да се опитате да привлечете клиенти.

„Ако можете да получите добър лихвен процент, това е, което движи пазара в момента“, изтъква той. Предлагането на по-ниски лихви за продажба на трупащите се запаси може да доведе до загуба за дилърите, но пренасянето на непродадени машини може да се окаже по-скъпо.

Производителите дават на дилърите безплатно финансиране за оборудване за ограничен период от време, докато не го продадат, но след като периодът изтече, дилърите трябва да плащат лихва върху непродадените си запаси на производителите.

На фона на по-ниските прогнози за продажбите дилърите на оборудване са притиснати да продадат оборудването на търг "незабавно", за да запазят маржовете, коментира Кейси Сиймор, продавач-консултант в дилърска фирма.

Запасите от употребявани селскостопански машини, по-голямата част от машините, продавани в САЩ, непрекъснато нараства, което принуждава дилърите да продават оборудване на търг на по-ниска цена, изтъква Мич Хелман, мениджър продажби в Sandhills Global.

„Има 70% разлика между търга и продажбата на дребно и това е безумно. Толкова висок спред не е наблюдаван от май 2015 г.“, посочва той, имайки предвид времето, когато свръхпредлагането на зърно смазва доходите на фермерите.

Deere ще представи своя финансов отчет на 16 май. През февруари компанията обяви планове за намаляване на производството и предупреди акционерите, че инфлацията ще накара фермерите да се въздържат да финансират покупки на оборудване.

Скот Борн, фермер, базиран в Тексас, казва, че предвид по-строгия си бюджет, той се отказва от закупуването на ново или употребявано оборудване за остатъка от годината.

„Трябва да се опитаме да се справим без големи промени – трудно е, особено след като (оборудването и торовете) са поскъпнали много повече само за няколко години“, споделя Борн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
tajoha9659
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: куххия, това ли успя да измислиш? Жалка работа сте чуждопоклонниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 1 седмица
До: 0pk хахаха, абе мъжо ти много агресивен... пусни го на ***! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, нема нужда от твоите глухости и простотии, гръмвай се вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 15
khao
преди 1 седмица
До: 0pk субсидии, още по добре... квото и да произведа ще ми се плати, пали трактора и почвай да ореш на макс..! но, може и да е заради ретрограден Меркурий, може и да измислиш друга невероятност ако се наложи, нали! ... после отваряш статистиката и виждаш, че реколтата за миналата година е от рекордните, та според теб от всичките неща... кое ли е? ... Чер, няма нужда да се мъчиш, постигаш го натурално и с талант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 седмица
До: khao цените може да падат, щото всички произвеждат тази продукция или пък щото повечето я субсидират, но пък при теб е неконкурентно производството и даже с огромни субсидии, пак не върви работата. Кухич, колкото и да се мъча, не мога да те задмина по форумен ***.отизъм :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka айде, тоя боклууука пак скочи в защита на жена си.... извинявай, отрееепко! Няма да я унижавам повече ... днес! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Кухх, предпочитам да съм местния форумен идддиот, вместо като тебе да съм глобално-вселенския идддиот. Нали бе таппир?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 19
khao
преди 1 седмица
До: 0pk хаххаха, все пак си известен форумен идддиот, не може да имаме големи очаквания към теб! цените падат -> хората приключват със земеделието ???? Тоест по малкото производство, води до по ниски цени... евала коепйкооо, построи комунизЪма!!!... падащите цени означават голяма продукция без купувач! ... или много работа за тракторите и трактористите като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 1 седмица
До: khao, цените падат -> хората приключват със земеделието -> не купуват трактори -> никой друг не купува трактори, щот са калпави -> остават много непродадени трактори. Могат например да ги предават на Украйна за разминиране :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още