IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на САЩ върху биогоривата може да детронира царевицата като краля на културите

Все повече фермери предпочитат да засяват соя, която е ключова за производството на възобновяем дизел

13:30 | 30.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските фермери ще засадят повече царевица, отколкото соя през 2024 г. - както правят през повечето години от над век насам. Бумът на зеления дизел обаче заплашва да детронира краля на всички култури, пише Bloomberg.

Планът за декарбонизация на президента на САЩ Джо Байдън и огромните субсидии, които предлага за зелена енергия, повишават търсенето на соево масло, което е ключово за производството на екологичен дизел. Това означава, че старата поговорка, че американските фермери обичат да садят царевица, може да остане в историята, като соята ще заеме първо място в бъдеще.

„Повечето (фермери) биха предвидили бъдеще, в което това би било така“, смята Пол Маас, главен изпълнителен директор на базираната в Омаха, Небраска, компания за обработка на селскостопански култури Scoular Co.

Натискът в посока биогоривата вече отприщи надпревара за изграждане на заводи за преработка на соя, като компании, включително Cargill Inc. и Bunge Global SA, планират да разширят капацитета си. В момента в САЩ има повече от 20 проекта за увеличаване на процеса на производство на соево масло и брашно, използвани в животинската храна.

„Когато погледнете всички съоръжения, които бяха и които се изграждат, ще имате нужда от повече площ“, казва Маас в интервю на годишното събитие на Националната асоциация за зърно и фуражи в Орландо миналата седмица.

В допълнение към процъфтяващото търсене на соево масло, търсенето на царевица е застрашено от разпространението на електрически превозни средства. Повече електромобили означава, че е необходим по-малко зърнен етанол за транспорта.

Американските фермери са засадили повече соя, отколкото царевица само в две от над 100 години. Последният път, когато това се случи, беше през 2018 г. , когато площите със соя надвишиха тези с царевица с 2 000 000 декара. Другият случай е през 1983 г., близо до началото на фермерска криза, която завърши с усилия за подпомагане като Farm Aid.

Разбира се, някои остават скептични относно това, че соята ще стане крал. Много фермери обикновено биха предпочели да засаждат царевица, защото тя се засява по-рано през сезона и е по-лесна за прибиране, изтъква Макс Фишър, главен икономист на NGFA.

„Навсякъде има пределен акър и пределният акър (около 4 декара) вероятно ще се насочи към соята, стига пазарът да изисква това“, казва Кори Йоргенсън, главен изпълнителен директор на Shell Rock Soy Processing . „Не мисля, че ще има голяма структурна промяна между царевицата и соята, защото фермерът обича ротацията. Това подхранва почвата - просто работи", допълва той.

Промяната няма да се случи тази година. Фермерите вероятно ще разширят площта за отглеждане на соя с 22,4 млн. декара до 346 млн. декара, става ясно оценки на анализатори, анкетирани от Bloomberg, преди публикуването на доклада на Министерството на земеделието на САЩ за перспективните насаждения в четвъртък. Това все още няма да достигне планираните площи с царевица от 367 млн. декара, което е по-малко от миналата година.

Според Джаклин Холанд, анализатор в Informa Plc, планираните за тази година площи с царевица са по-големи от тези, които текущите цени определят. Фючърсите върху соята се търгуват през 2024 г. на средна цена, която е 2,7 пъти по-висока от тази на царевицата.

По-високите от обичайните пролетни температури – които позволяват по-ранно начало на засаждането – възпрепятстват преминаването на около 4 милион декара царевица към соя тази година, изтъква Кърт Струбар,  председател на Advance Trading Inc. Но соята все още изглежда готова да се превърне в култура номер 1 в САЩ в дългосрочен план, добавя той..

„Определено изглежда, че това е пътят, по който сме тръгнали“, подчертава Струбар в интервю. „Както е структурирано днес, планираното разширяване на възобновяемия дизел изглежда ще отнеме акри за соята от царевицата и други култури“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още