IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да доминират на глобалния пазар на биогорива до 2035 г.

Rystad Energy прогнозира, че производството на биогорива в САЩ ще се увеличи с около 53% до около 1,3 млн. барела петролен еквивалент на ден

19:35 | 26.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът на биогоривата в САЩ процъфтява, като се очаква нов скок в производството благодарение на повишеното търсене на възобновяемо дизелово гориво и устойчиви авиационни горива (SAF) през следващите години. Rystad Energy прогнозира, че производството на биогорива в САЩ ще се увеличи с около 53% до средата на следващото десетилетие, скачайки от 850 000 барела петролен еквивалент на ден (бпед) през 2023 г. до около 1,3 млн. бпед през 2035 г. Вътрешното производство се очаква да надмине 1 млн. бпед още през 2026 г., пише Oilprice.

Тъй като държавите и индустрията се стремят да декарбонизират транспортния сектор, ролята на биогоривата ще продължи да расте. Широко смятани за основен компонент на енергийния преход, тези растителни алтернативи на традиционните горива като бензин и дизел могат да играят основна роля в ограничаването на емисиите от сухопътния транспорт, корабоплаването и авиацията. Например биогоривата са почти идентични с конвенционалното реактивно гориво, но се произвеждат с помощта на растителни суровини като мазнини, масла и селскостопански и битови отпадъци. Тъй като тяхното използване изисква минимални логистични модификации, тези горива могат значително да намалят емисиите в авиационната индустрия.

Гледайки напред към 2035 г., се очаква САЩ да доминират в производството както на етанол, така и на дизел, както и при производството на съвременни биогорива. САЩ ще произвеждат около 1,3 млн. барела на ден биогорива през 2035 г., или 40% от общото световно производство. От тези този обем модерните горива ще съставляват около 50% от вътрешното производство. Европа и Бразилия ще се наредят съответно на второ и трето място по производство, но значително зад САЩ. Очаква се Европа да произведе около 580 000 барела на ден през 2035 г., докато производството на Бразилия ще достигне 510 000 бпед.

Усъвършенстваните биогорива като възобновяем дизел и SAF са ключови фактори за промяната, които влияят върху бъдещето на пазара. Производството на дизел от възобновяеми източници нарасна лавинообразно през последните години, като се увеличи от 25 000 барела на ден през 2020 г. до очакваните 220 000 барела на ден за тази година. Потреблението в САЩ надхвърли 200 000 барела на ден в някои месеци през 2023 г. и тази история на растеж изглежда ще продължи известно време. И в трите сценария Rystad Energy очаква производството на възобновяем дизел да нарасне значително до 2030 г.

Едно от най-големите препятствия пред силния растеж на възобновяемия дизел е наличието на суровини, предимно соя. Ранното разширяване на производствения капацитет се движи от същите суровини за растителни масла от първо поколение, които се използват от производителите на биодизел и в хранително-вкусовата промишленост. Например, потреблението на соево масло за производство на биогорива се удвои от около 270 милиона килограма на месец през 2017-2019 г. до зашеметяващите 500-580 млн. килограма през втората половина на 2023 г. Rystad Energy изчислява, че 2024 г. ще бъде първата година в историята на САЩ, когато производството на биогорива ще представлява повече от 50% от цялото потребление на соево масло в страната. Конкуренцията за рапица и царевично масло също нараства и разчитането на тези суровини от първо поколение може сериозно да ограничи потенциала за растеж на пазара.

SAF тепърва ще се развиват по същия начин, но се очаква да наваксат изоставането през следващите години. Тъй като тези горива придобиват популярност, петролната индустрия се стреми да преобразува съществуващите рафинерии в съоръжения за производство на възобновяем дизел и SAF чрез модифициране на съществуващата инфраструктура. Това е по-бързо и по-икономично от изграждането на нови съоръжения, което спомага за бързото разширяване на производствения капацитет.

Разглеждайки проектите за доставки, търсенето на търговските авиокомпании и поддържането на политическата подкрепа за производството на SAF, Rystad Energy очаква местното производство в САЩ да се увеличи от 1700 барела на ден миналата година до около 190 000 през 2035 г.

Етанолът остава крайъгълен камък на индустрията за биогорива в САЩ. Потреблението му е тясно свързано с продажбите на бензин в страната поради използването на етанол в бензина за моторните превозни средства. Типичното пътно гориво в САЩ се състои от 10% етанол, но Rystad Energy  прогнозира, че това ще нарасне до 12% до 2035 г., в очакване на законодателни действия, които биха могли да повлияят на крайната смес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още