IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК обсъжда компенсации за болници, лекуващи болни с коронавирус

Предвидени са повече пари за извънболнична помощ в новия бюджет за здраве

16:45 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разгледа възможността за компенсация с определен коефициент на дейности за лечение на пациенти с COVID по клинични пътеки и амбулаторните процедури в интензивните отделения. Това обаче се отнася само за лечебните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус. Това каза пред БНР управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Натискът върху болниците по време на настоящата Covid вълна не е голям, коментира той.

На въпрос достатъчни ли са средствата за болниците по бюджета за 2021 г., за да работят нормално по време на пандемия и при драстичното увеличение на цените на енергията, Салчев каза, че в момента средствата, които се разпределят, са на базата на 1/12 от миналогодишния бюджет. А по разчети на Касата това, което е разпределено като стойности, не е достигнато в пълна степен от лечебните заведения. Затова се налага да се прилага методиката за заплащане до 85%. 

Салчев напомни, че болниците не разполагат с бюджети, а с индикативни стойности, с които да работят. „Няма такива болници, които да са си изпълнили дейността и тя да не им е изплатена. Проблемът, че лечебните заведения по ред обективни и субективни причини, не успяват да си изпълнят индикативните стойности и те очакват да им бъде доплатено, без да извършват дейност“, каза управителят на здравния фонд.

В новия бюджет на НЗОК за 2022 г. се предвижда увеличение на средствата в извънболничната помощ - за общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична помощ и медико-диагностичните лаборатории, съответно и за болниците.

„Няма предвидено увеличение на потребителските такси. Лечението на децата в момента е безплатно. НЗОК ще предложи на Българския лекарски съюз по време на преговорния процес да бъдат заплащани от Касата потребителските такси за деца на общопрактикуващите лекари и специалистите“, каза Салчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още