IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забрави уроците от началото на пандемията през 2020 година

Испания и Италия предприеха свои ограничения за пътуващи от Китай, пренебрегвайки идеята за колективен отговор

13:23 | 31.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не отне много време на ЕС да забрави уроците, които получи в началото на 2020 година и зараждащата се тогава пандемия от коронавирус, пише в коментар европейското издание Politico. В момента в Китай има ръст на случаите, свързан с премахването на ограниченията от последните три години. В тази връзка САЩ и Япония затегнаха граничния контрол и въведоха задължителни тестове за пристигащите от Китай пасажери.

Принципът на "колективен отговор", заложен в Здравния съюз на общността обаче е игнориран на фона на тези първи сигнали за възможна опасност. Няколко държави от ЕС въведоха собствени ограничителни мерки за пристигащи от Китай пасажери, които здравните власти в Брюксел нарекоха "неоправдани". Първа беше Италия, а реакцията, че мерките са излишни не спряха и Испания да въведе собствени мерки, изискващи тестове от пристигащите от Китай, както и да бъдат напълно ваксинирани. 

Това връща спомените от първите месеци на 2020 година, когато общността беше разединена в отговора си срещу коронавируса. Действията по време на пандемията - общите покупки на ваксини, създаването на координиращи структури и Здравния съюз, показаха, че страните от ЕС трябва да действат единно при подобна заплаха. Но това още не е съвсем възприето в общността.

Политическите спорове вече започнаха - италианският премиер Джорджа Мелони призна, че националните мерки едва ли ще дадат нужния ефект и поиска действия на европейско ниво. Подобни коментари направи и лидерът на Единната европейска партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, който поиска задължителни тестове за всички, пристигащи от Китай в ЕС.

Опасенията на Италия, Испания, САЩ и Япония са свързани с възможността в Китай да се зароди нов вариант на коронавируса. Според анализите на учените досега обаче това е малко вероятно, защото Китай  изостава много и вариантите, които циркулират в страната, не могат да станат доминантни на тези, които са извън нея. 

Източници на Politico съобщават, че ЕК вече подготвя насоки за реакция. Здравният комисар Стела Кириакидес е изпратила и писма до министрите на здравеопазването с препоръка да се увеличи капацитета за геномното наблюдение на вируса, включително и мониторинг на отпадните води. 
"Ако са появи нов вариант на SARS-CoV2, независимо в ЕС или Китай, трябва да го открием рано, за да сме готови да реагираме бързо", казва Кириакидес в писмата си, до които достъп има европейското издание. 

Опасенията на здравните власти в ЕС са свързани именно с липсата на надеждни данни за вируса от Китай. Кириакидес е предложила съдействие на Пекин, включително и ваксини, адаптирани към последните варианти. 

Липсата на информация притеснява и Световната здравна организация (СЗО). При липсата на изчерпателна информация не е чудно, че държавите започват да действат по начин, за който вярват, че ще е от полза за населението, допълва директорът на организацията Тедрос Гебрейесус. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още