IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi придоби по-малък конкурент за близо 3 млрд. долара

Със сделката фармацевтичната компания подсилва портфолиото си от лекарства срещу диабет с нова терапия

11:42 | 13.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Sanofi договори закупуването на Provention Bio в сделка за 2,9 млрд. долара, която има за цял да подсили портфолиото на френския производител от лекарства срещу диабет с нова терапия, наскоро одобрена в САЩ, съобщава Bloomberg.

Придобиването надгражда споразумение между двете компании за комерсиализация на лекарството - моноклонално антитяло за забавяне на клиничния диабет тип 1, разработено от Provention.

Предложението на Sanofi от 25 долара на акция в кеш е повече от три пъти над цената при затваряне на акциите на базираната в Ред Банк, щата Ню Джърси, компания в петък. Акциите на френския фармацевтичен производител поевтиняха с 1,5% в понеделник.

Сделката дава на Sanofi ново лекарство, което да допълни няколко от по-старите ѝ терапии срещу диабет, базирани на инсулина. Ходът ще помогне да се диверсифицира кошницата от бързо разрастващи се продукти отвъд хитовото лечение на кожни проблеми Dupixent. Придобиването е най-голямото за Sanofi от покупката на Principia Biopharma за над 3 млрд. долара през 2020 г.

Sanufi преди беше лидер в лечението на диабет, докато най-добре продаваното ѝ лекарство Lantus не се изправи пред генерична конкуренция.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри TZIELD на Provention през ноември, с което се забавя проявяването на диабет тип 1 при възрастни и деца над 8 години, които имат анормални нива на кръвната захар, но които все още не са получили клинична диагноза.

Диабетът тип 1 е форма на заболяване, при което панкреасът не успява да произведе достатъчно инсулин, за да превърне захарта в енергия и често се пробужда в детските години.

Макар че скъпото лекарство не е изцеляващо, то може да осигури на пациентите „месеци до години без бремето на болестта“, каза FDA при одобрението.

Бъдещите проекти на Provention с експериментални терапии включват лекарства, насочени към целиакия и лупус.

Sanofi планира да финансира сделката с наличен кеш и очаква да приключи през второто тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още