IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BioNTech ще отговаря по първо дело в Германия за странични ефекти от COVID ваксината ѝ

Ищцата иска обезщетение от поне 150 хил. евро за телесни повреди и компенсация за материални щети

15:45 | 11.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BioNTech ще влезе в съда в понеделник, за да се защитава по заведено дело от германка, която иска обезщетение заради предполагаеми странични ефекти от ваксината на компанията срещу COVID-19, първото от вероятно стотици дела в страната, предава Ройтерс.

Жената, която упражнява правото си въз основа на германския закон за защита на личните данни името ѝ да не бъде оповестявано публично, съди германския производител на ваксини с искане за обезщетение от поне 150 хил. евро за телесни повреди, а също и за компенсация за неуточнени материални щети, съобщиха областният съд в Хамбург, който гледа делото, и правната кантора Rogert & Ulbrich, която представлява жената.

Ищцата твърди, че е получила болка в горната част на тялото, подуване на крайниците, умора и нарушение на съня заради ваксината.

Първото заседание е в понеделник.

Тобиас Улбрих, адвокат в Rogert & Ulbrich, заяви пред Ройтерс, че смята да оспори в съда твърдението на регулаторите в ЕС и на германските органи за оценка на ваксините, че ваксината на BioNTech има положителен профил в съотношението риск-полза.

Германският фармацевтичен закон постановява, че производителите на лекарства или ваксини са длъжни да плащат за странични ефекти, само ако „медицинската наука“ показва, че техният продукт предизвиква диспропорционална вреда спрямо ползите от него или ако информацията в листовката е невярна.

BioNTech, която притежава разрешението за продажба на ваксината в Германия, разработена в сътредничество с Pfizer, съобщи, че след внимателен преглед счита делото за нищожно.

„Положителният профил в съотношението полза-риск на компанията се запазва, а профилът на безопасност е добре характеризиран“, съобщи биотехнологичната компания.

Тя отбеляза, че около 1,5 млрд. души в света са си поставили ваксината, включително над 64 млн. в Германия.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) твърди, че ваксината на BioNTech, която е най-често използваната в западния свят, е безопасна за употреба.

В съобщение до медиите от миналата седмица EMA потвърди ползата от всички одобрени ваксини срещу COVID, включително тази на BioNTech, като заяви, че само през първата година на пандемията ваксините са помогнали за спасяването на почти 20 млн. живота в света.

Тя допълни, че има много малък риск от миокардит и перикардит, два от видовете възпаления на сърцето, след ваксиниране с Comirnaty, ваксината на BioNTech, главно при млади мъже.

Неочакваните странични ефекти след регулаторно одобрение на дадено лекарство са рядкост. Безпрецедентната скорост, i която бяха разработени ваксините срещу COVID по време на пандемията, означаваше, че потенциални необичайни странични ефекти може да не са толкова категорично установени, колкото при традиционни по-дълги изпитания.

EMA твърди, че наблюдението на безопасността не е било компрометирано по време на бързата оценка.

Агенцията е регистрирала почти 1,7 млн. спонтанни твърдения за вероятни странични ефекти до май, което се равнява на около 0,2 на всеки сто изписани дози.

Почти 768 млн. дози ваксини са били изписани в Европейската икономическа зона, която включва 27-те страни членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Най-обичайните странични ефекти са главоболие, висока температура, умора и мускулни болки.

EMA наблюдава и негативни събития или заболявания след ваксиниране и проверява за честота, която надминава обичайните нива при неваксинираното население.

Не е ясно кой ще плати съдебните разноски или компенсацията, ако ищцата спечели делото.

Запознати източници казват, че някои договори за покупка в ЕС с производители на ваксини, включително с BioNTech-Pfizer, съдържат пълна или частична отмяна на отговорността за съдебни разноски и потенциални компенсации, а това може да принуди правителствата на страните членки да поемат част от разноските.

Rogert & Ulbrich съобщава, че е завела около 250 дела от името на клиенти, които искат обезщетение за предполагаеми странични ефекти от ваксини срещу COVID-19.

Друга правна кантора, Caesar-Preller, заяви, че представлява клиенти по сто дела, като двете компании информираха отделно, че покриват почти всички дела в Германия.

Няколко сходни дела са заведени в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
ще се пробват всекакви да чопнат по нещо ... нито един от ищците , не може да напише формулата на някоя от десетките съставки на ваксината и да обясни за какво се ползва съответното съединение , но иначе искат ... :))) ... нефелници ... а от Pfizer-BioNTech в момента организират стартиране на изпитания на противоракови ваксини ... и се надяват преди 2030 първите да са готови за редовна употреба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още