IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите на около 3500 неприети в ясла деца ще получават компенсации до края на годината

Максималният месечен размер на средствата за компенсиране на разходите е 413 лв.

14:05 | 22.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До края на годината компенсации за деца, които не са приети в общински или държавни градини и детски ясли поради липса на свободни места, ще могат да се получават от до 3459 деца месечно. Това става ясно от проекта на наредба, в който Министерството на здравеопазването публикува правилата, по които ще се раздават средствата тази година.

Мярката се прилага от миналата година и е насочена към деца, които са останали без място в ясла. Тогава обаче за компенсации бяха заложени 600 хил. лв., които се оказаха крайно недостатъчни, а сега предвиденият ресурс до края на декември е 10 млн. лв. 

Право на помощта имат родители на деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, които не са приети в ясли или в яслени групи в общински или държавни детски градини поради липса на свободни места, макар да са спазени всички изисквания. Право на помощта ще имат и родителите на деца, навършили две години към началото на съответната учебна година, когато в населеното място по настоящия им адрес не е разкрита детска ясла или яслена група в детска градина и децата не са приети в детска градина поради липса на свободни места. Подкрепата важи в случаите, в които общината не е предложила друго място, както и когато родителите не получават подпомагане от държавата, с изключение на детските добавки.

Индикативната стойност на максималния месечен размер на средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането, възпитанието и обучението за едно дете, които родителите ще могат да получават, възлиза на 413 лв. Тази сума представлява средният месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на едно дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища за съответната календарна година.

Компенсацията може да се ползва за разходи за заплащане на такси в частна детска ясла или в частна детска градина с яслена група. Също така с нея може да се покрият разходите за заплащане на възнаграждения по договори за отглеждане, възпитание и обучение, сключени с физически лица. Те обаче трябва да отговарят на установените изисквания в Наредба за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и съответно да са с дипломи за „медицинска сестра", „акушерка", „лекарски асистент" или „фелдшер", или да са завършили „Предучилищна педагогика".

Заявленията за компенсации трябва да се подават при срокове до: 5 ноември за периода 1 септември – 31 октомври на текущата година; 5 януари за периода 1 ноември – 31 декември на предходната година; 5 март за периода 1 януари – 28 февруари на текущата година; 5 май за периода 1 март – 30 април на текущата година; 5 юли за периода 1 май – 30 юни на текущата година; 5 септември за периода 1 юли – 31 август на текущата година.

Общината извършва проверка на заявлението и в 14-дневен срок уведомява родителите, които имат право да получат компенсиране на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още