IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще имат 6 месеца да достигнат началните основни заплати, заложени в КТД

Намаляването на разликите в заплатите на медиците ще стане със спазването на законовите текстове, коментира зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски

22:00 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи шестмесечен гратисен период за болниците, за да могат да достигнат началните основни заплати, заложени в Колективния трудов договор. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването доц. Михаил Околийски след заседанието на надзорниците.

Целим и предлагаме болниците да осигуряват възнагражденията, предвидени в Колективния трудов договор, и е предвиден текст, който да гарантира тази възможност, каза още той.

В отговор на въпрос дали след изтичането на тези шест месеца болниците, които не могат да осигурят началните основни заплати, ще продължат да получават средства от НЗОК по клинични пътеки, доц. Околийски каза, че предстоят още обсъждания. "Искаме и сме решени да постигнем справедливо и достойно възнаграждение за всички медицински специалисти", каза още той.

Запитан за разликата в заплатите на медиците доц. Околийски каза, че маржът в брутните им заплати трябва да е справедлив. По думите му намаляването на разликите в заплатите ще се постигне със спазване на законовите текстове.

Доц. Околийски уточни, че според извършен анализ повечето лечебни заведения ще могат да осигурят началните основни заплати, заложени в Колективния трудов договор.

Имаме готовност да подпишем Националния рамков договор 2023-2025 г. в най-кратки срокове, така че да влезе в сила от 1 септември, каза още той.

Решенията, свързани с документа, взети днес по време на заседанието, ще бъдат изпратени на Българския лекарски съюз.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още