IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичната компания Roche представи разочароващи резултати за третото тримесечие

Вече няма силен интерес към продуктите за Covid-19 и това се отразява върху приходите на дружеството

22:15 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Книжата на Roche Holding AG отбелязаха най-големия си ценови спад от почти една година в четвъртък, след като тримесечните финансови резултати на швейцарската фармацевтична компания се разминаха с очакванията на инвеститорите, пише Bloomberg.

Акциите на компанията поевтиняха с цели 5,1% по време на търговията в Цюрих, след като Roche отчете спад в тримесечните си приходи. Търсенето на новите лекарства на групата нараства, но не достатъчно, за да компенсира по-слабите продажбите на тестове и лекарства за Covid-19.

„Трябва да мине време, докато избледнеят съмненията, свързани с производителността на научноизследователската и развойната дейност както от страна на инвеститорите, така и на хората, работещи там“, пишат анализатори от Jefferies в бележка до клиенти.

Според тях потвърдената прогноза "може да ги разочарова", особено след като компанията заяви, че загубите от тестовете за Covid и по-евтините версии на някои от най-добрите ѝ лекарства за рак може да са по-слаби от очакваното тази година.

Фармацевтичната компания очаква продажбите да намалеят до едноцифрен темп при постоянни валутни курсове, като основната печалба на акция се очаква да спадне в съответствие с приходите. Продажбите на продукти, свързани с Covid, ще спаднат с около 4,5 млрд. швейцарски франка (5 млрд. долара), или с около 500 млн. франка по-малко от очакваното преди това. Компанията вероятно ще постигне продажби и печалба в горната граница на тазгодишния си прогнозен диапазон, заяви главният изпълнителен  директор Томас Шинекер по време на конферентен разговор в отговор на въпроси на репортери.

Той обеща да подобри производителността на изследванията и разработките на компанията. Шинекер също така да потърси нови възможни сделки, въпреки че Roche вярва, че те „не са задължителни“ и че съществуващата линия и портфолио ще са достатъчни да засилят растежа.

„За нас е важно, ако разглеждаме сделки рано или късно, те да имат смисъл от научна гледна точка и от финансова такава“, заяви Шинекер в интервю за Bloomberg.

От отчета на компанията стана ясно, че през последното тримесечие приходите ѝ са намалели с 3,2% до 14,3 милрд. франка, но като цяло са в съответствие с прогнозите на анализаторите. Търсенето на новото лекарство за очи на Roche, Vabysmo, стимулира резултатите с продажбите си, които надхвърлиха с 21% очакванията на анализаторите. Продажбите на лекарствата за рак на гърдата, белодробни тумори и хемофилия не успяха да отговорят на очакванията.

Акциите на Roche се представят по-слабо от тези на останалите фармацевтични компании от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още