IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото лекарство за очни болести на Roche ограничава спада в печалбата

Фармацевтичният производител е бил ударен от остър спад на продажбите на продукти срещу Covid-19

10:27 | 27.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант Roche обяви, че оперативната печалба за първото полугодие е намаляла с 14%, след като швейцарският производител на лекарства е бил ударен от остър спад на продажбите на продукти срещу Covid-19, но силният старт на ново лекарство за очни болести е смекчил спада, съобщава Ройтерс.

Компанията каза в изявление от четвъртък, че основната оперативна печалба възлиза на 10,9 млрд. швейцарски франка (12,68 млрд. долара), което е в съответствие с очакванията на анализаторите.

Продажбите за полугодието на Vabysmo – инжекция срещу често срещана форма на слепота при възрастни хора, която получи одобрение в началото на миналата година, са достигнали 1 млрд. франка, което е над консенсуса на анализаторите за около 890 млн. франка.

Roche рекламира лекарството Vabysmo – най-силния двигател на растежа на фармацевтичното звено – като възможност за лечение, която може да се прилага на по-дълги интервали в сравнение със схемата на вече установените лекарства Eylea на Bayer и Regeneron.

Конкурентите разработват версия на Eylea с по-висока доза, която също може да се инжектира по-рядко, но здравните регулатори на САЩ през юни отказаха да я одобрят, засилвайки очакванията за по-бърз ръст на продажбите на Vabysmo.

Roche заяви, че все още очаква спад в продажбите на групата с между 1 и 3% през 2023 г., без да се отчита ефектът от валутните колебания.

Това се дължи на рязък спад в продажбите на продукти срещу COVID-19 от около 5 млрд. шв. франка, тъй като търсенето спада за лабораторни тестове за COVID-19, лечение с антитела Ronapreve, както и преработено лекарство за артрит Actemra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още