IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма област в страната без отчетен недостиг на аптеки

Проектът за Националната аптечна карта е публикуван за обществено обсъждане

11:37 | 16.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Националната аптечна карта е изготвена и се очаква да бъде приета окончателно през декември. Проектът на решение на Министерския съвет за утвърждаване на Национална аптечна карта е публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

С Националната аптечна карта се определят областите, общините и населените места с недостиг на открити аптеки чрез извършване на анализ на достъпа на населението до такива, извършващи различни дейности – от отпускане на лекарства с рецепта и без рецепта, през отпускане на медикаменти по Здравна каса, приготвяне на лекарства до отпускане на препарати, съдържащи наркотични вещества.

Националната аптечна карта е изработена въз основа на изготвените областни аптечни карти от всички 28 области в страната. Освен тях тя съдържа още няколко приложения, сред които отчетените минимални потребности на населението от достъп до лекарства, анализ на наличния достъп, разпределението на съществуващите аптеки върху картата на страната, а също и областите, общините и населените места, в които е установен недостиг на аптеки.

От документа става ясно, че няма нито една област в цялата страна, в която да не е установен недостиг на аптеки, извършващи определени дейности – отпускане на лекарства по НЗОК, приготвяне на лекарства на място или, например, отпускане на медикаменти на военноинвалиди и военнопострадали. 

Според министъра на здравеопазването Христо Хинков Националната аптечна карта, ще даде тласък по решаването на проблема с разпределението на аптеките в страната.

Хинков отчете като безспорен факт, че преобладаващата част от слабо населените и непривлекателни от стопанска гледна точка райони и общини не разполагат с аптеки, или където те са налични, не изпълняват целия комплекс от фармацевтични услуги (работа с НЗОК, отпускане на лекарства, съдържащи наркотични вещества, денонощен режим на работа и др.).

По думите му една от мерките, които биха могли да се предприемат, е целево подпомагане от държавата или общините на дейности по разкриване на аптеки в непривлекателни райони. Въвеждането на публично-частното партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в населените места със затруднен достъп до лекарства е един от начините за справяне с проблема с ограничения достъп до фармацевтична услуга.

Там, където липсват денонощни аптеки, общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. За региони, в които аптеките нямат рентабилност да поддържат дейности по отпускане на лекарства, заплащани от НЗОК, също биха могли да се осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура, смята Хинков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още