IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият медицински хеликоптер ще изпълнява курсове у нас от февруари

Ще направим интегрирана система за спешна помощ по земя и въздух, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов

11:47 | 20.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Очаква се първият медицински хеликоптер да пристигне в България на 15 януари и да изпълнява курсове у нас в началото на февруари следващата година. Хеликоптерът е произведен, в момента е в Италия и ще пристигне на самоход с италиански екипаж. Следва приемането му в страната и регистрацията му. Това каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сформирани са шест екипа и общо са обучени над 90 медицински специалисти. Първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции за спешна медицинска помощ по въздух, предстои да получат свидетелствата си за летателна правоспособност. Цялостно обучение ще преминат и всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите. 

Всеки новолицензиран оператор може да лети през първата година само в светлата част на денонощието и затова медицинският хеликоптер ще лети само в светлата част на деня, посочи Гетов. При подаване на сигнал на телефон 112 ще се преценява дали е необходима въздушна помощ. 

Предвидени са шест равномерно разпределени на територията на страната бази в северната и южната част, каза още Гетов.

"Направили сме така схемата с Министерството на транспорта и съобщенията, че всяка точка на страната да се припокрива от две съседни машини, които ще бъдат налични през 2026 г. Площадките са неограничени. Ние осигуряваме 22 площадки в държавни лечебни заведения във всяка област в страната", обясни той.

По думите на заместник-министъра идеята е да се изгради цялостна интегрирана система за спешна медицинска помощ по земя и по въздух. Във всички областни болници постепенно ще има модерни съвременни спешни отделения.

Оборудването на хеликоптерите ще е възможно най-съвременно. "Имаме вече закупени очила за нощно виждане, поръчали сме кувьози", съобщи още Гетов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още