IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се първият медицински хеликоптер да пристигне в България на 15 януари

Производителят ще обучи български пилоти

17:18 | 30.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Първият медицински хеликоптер вече е готов, излязъл е от поточната линия. След преминаването на тестовете, ще бъде приет от приемно-предавателна комисия и на 15 януари хеликоптерът ще пристигне, извършвайки полет от Италия до България.

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия. Той отчете пред депутатите напредъка на България по изграждането на системата за спешна помощ по въздух (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS), предава БТА.

Гвоздейков подчерта, че между 12 и 15 декември от България за Италия ще замине група, която трябва да приеме машината, след като бъдат направени необходимите тестове. 

Готова е и документацията за обявяване на процедурата по обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази. 

Министърът информира, че от завода производител ще започнат обучение на пилоти по специална програма за България. Първо ще се направи кастинг за пилоти, които може и да нямат съответния лиценз за пилотиране. „Обучението ще бъде до две години. Недостигът на пилоти е огромен, ние няма как да се справим сами с този проблем. До 2026 г., когато трябва да бъде доставен последният хеликоптер, те ще могат да обучат поне 20 пилоти, което на нас ще ни бъде достатъчно“, съобщи още Гвоздейков. 

Той разясни и защо се е наложило с решение от сряда правителството да дофинансира проекта с 3,1 млн. лева. 

„Хеликоптерът, който се произвежда в момента, е по Оперативна програма „Региони в растеж“, която приключва през 2023 г. Тъй като тя е строго фиксирана, а самото производство на хеликоптера беше оскъпено с малко над 3 млн. лева, от Министерския съвет беше взето решение за дофинансиране“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още