IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп е прав - разходите за Obamacare са твърде високи

Тъй като много американци се отказват от плащане на здравна застраховка, докато не се разболеят, застрахователите губят пари и напускат пазара

13:40 | 13.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналия месец бившият американски президент Доналд Тръмп (за пореден път) каза, че иска да спре Obamacare, като заяви, че разходите по програмата са „извън контрол“. Настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън отговори на това като обеща да защити закона, който разширява покритието на здравните грижи за милиони американци. Въпреки че Тръмп и неговите колеги републиканци не се радват на голяма подкрепа по този въпрос, би било грешка да отхвърлим незабавно коментарите му. Obamacare по замисъл е твърде скъп за много американци, пише в редакционен коментар Bloomberg.

Законът за достъпните здравни грижи (АСА), приет през 2010 г., осигурява радикални промени в здравната система на САЩ. Той включва мерки за предотвратяване на застрахователите да отказват покритие въз основа на съществуващи заболявания и позволява на децата да останат в здравните планове на родителите до 26-годишна възраст. Освен това законодателството изисква включване на безплатни превантивни грижи в тези планове — като колоноскопии, мамографии и профилактични детски прегледи — и разширено покритие на Medicaid за включване на повече домакинства с ниски доходи.

От самото начало обаче Obamacare предизвиква разногласия. Много американци се тревожат, че повишената намеса на правителството на пазара на здравно осигуряване ще увеличи разходите. Републиканците прекараха години в опити да отменят закона и успяха да премахнат частите, които намират за най-нежелателни, включително разпоредбата за санкциониране на хора, които нямат застраховка. Някои от тези мерки са предназначени да държат цените под контрол.

Усилията за премахване на ACA бяха преустановени през 2017 г., като законът остава до голяма степен непокътнат. Той постига успехи по много показатели: Повече от 40 милиона американци имат покритие по програмата. Делът на неосигурените в национален план пада до 7,7% от 16% при приемането на закона. Но критиците, които предупреждават за цената на една амбициозна програма на правителството, не грешат напълно.

Помислете за една от най-популярните разпоредби в закона: защита за тези с предшестващи заболявания. Obamacare създава правило, което не позволява на застрахователите да определят премии въз основа на здравословното състояние, наред с други фактори. Мярката осигурява достъп на милиони болни американци до застраховане, на които преди това им беше отказано покритие или бяха заседнали с прекомерни премии. Но при отсъствието на индивидуалния мандат това също увеличава разходите за младите и здравите. В резултат на това много хора решават да се откажат от застраховката, докато не се разболеят; застрахователите губят пари и напускат пазара; и разходите скачат още повече.

Днес 80% от записалите се на индивидуалния пазар са субсидирани — в размер на 20 млрд. долара годишно — до голяма степен благодарение на удължаването на политиките от ерата на Covid, които изтичат през 2025 г. Без такава помощ премиите стават прекомерно високи за хора с умерени доходи. Добавете към това факта, че много домакинства ще бъдат принудени да плащат по около 19 000 долара от джоба си преди покритието да стартира през 2024 г.

Тъй като много американци сега са зависими от субсидиите, подновяването им би било разумно. Законодателите обаче трябва да използват задаващия се краен срок като възможност да проучат по-устойчиви реформи, които намаляват премиите, като например стимули за хората да се записват, преди да се разболеят. Частните планове в Австралия например предлагат премии с отстъпка за тези под 30 години, които остават записани. Разширяване или изместване на прозореца за записване и опростяване на смущаващо сложния процес на регистрация също би било полезно.

Занапред администрацията на Байдън трябва също да признае, че консолидацията в цялата индустрия — ускорена от мисията на ACA за „координиране на грижите“ между болниците и доставчиците — е довела до ръст на цените и влошени резултати при пациентите. Актуализирането на регулаторните инструменти, които оценяват пазарната концентрация, някои от които използват данни отпреди десетилетия, ще насърчи конкуренцията и ще поддържа цените под контрол, изтъква Bloomberg.

Тръмп е прав като твърди, че Законът за достъпните здравни грижи не е толкова достъпен. Но като се имат предвид огромните му ползи, би било разумно политиците да използват следващата година за реформа, вместо да го заменят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
wart
преди 3 месеца
Тези престъпни св..не харчат милиарди за Украйна ( важното е да напълнят джоба на малка група хора от военната промишленост) докато милиони Американци нямат застраховки. Средно на година около 45-50.000 хиляди умират тъй като нямат възможност и средства за лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още