IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche прогнозира растеж през 2024 г. на фона на слаби продажби на лекарства срещу Covid

Компанията залага на новото си лекарство Vabysmo, което се използва за лечение на често срещана форма на слепота при възрастните хора

11:35 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант Roche заяви в четвъртък, че през 2024 г. ще се завърне към ръст на продажбите, преодолявайки срива в търсенето на продукти срещу Covid-19 и докато спадът на продажбите на трите му най-утвърдени лекарства срещу рак отслабва, съобщава Ройтерс.

Швейцарският производител на лекарства и диагностични продукти заяви, че продажбите, включително диагностичните продукти, ще се увеличат с между 4% и 6% след корекция на валутните влияния.

Продажбите за цялата 2023 г. са се увеличили с 1% и възлизат на 58,7 млрд. шв. франка (67,99 млрд. долара), заяви компанията в съобщение. Това е малко под средната оценка на анализаторите от около 60 млрд. франка по данни на LSEG.

Годишната коригирана оперативна печалба е намаляла с 1% до 19,2 млрд. франка, което е под оценката на анализаторите за 19,6 млрд. франка според LSEG.

„Постигнахме добър ръст на продажбите, които повече от компенсират острия спад на продажбите на [лекарства срещу] Covid-19”, казва главният изпълнителен директор Томас Шинекер в изявление.

Шинекер, който е начело от март 2023 г., каза още, че силният франк натежава на стойността на международните продажби. През четвъртото тримесечие американският долар бе с около 8% средно надолу на годишна база спрямо франка.

През 2023 г. продажбите на лекарства срещу Covid-19 са спаднали с 4,3 млрд. франка. Roche по-рано заяви, че понижението ще бъде от 4,5 млрд. франка.

Компанията залага на новото си лекарство Vabysmo, което се използва за лечение на често срещана форма на слепота при възрастните хора и което спечели одобрение през 2022 г., за да стимулира краткосрочен растеж. Компанията заяви в четвъртък, че лекарството се е превърнало в едно от най-продаваните ѝ лекарства.

Приходите от Vabysmo са малко по-добри от очакваното – 2,4 млрд. франка (2,78 млрд. долара).

Roche предлага на пазара лекарството като опция за лечение, която може да се прилага на по-дълги интервали от режима на установения Eylea от Bayer и партньора Regeneron.

Новият главен изпълнителен директор Шинекер, който се насочва към различни терапевтични области, за да компенсира спадащите продажби в онкологията, акцентира върху сделките, за да възстанови темпа на бъдещите проекти. Той беше засегнат през 2022 г. от големи неуспехи в изпитванията на медикаменти за Алцхаймер и имунотерапия при рак.

Швейцарската фармацевтична група се включи на пазара на лекарства за затлъстяване през ноември, като договори придобиването на производителя на лекарства за отслабване Carmot Therapeutics за 2,7 млрд. долара.

Въпреки вълната от сделки анализаторите смятат, че липсват резултати от изпитвания, планирани за тази година, за да се даде възможност на Roche да възвърне доверието на инвеститорите в способността си да намира обещаващи лечения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още