IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche навлиза на пазара на лекарства срещу затлъстяване с ново придобиване

Швейцарската компания купува Carmot Therapeutics за 2,7 млрд. долара

13:46 | 04.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант Roche е договорил закупуването на разработчика на лекарства срещу затлъстяване Carmot Therapeutics срещу 2,7 млрд. долара, присъединявайки се към списък от световни конкуренти, които искат да предизвикат доминиращите компании в сектора Novo Nordisk и Eli Lilly, съобщава Ройтерс.

Освен първоначалната цена на покупката от 2,7 млрд. долара, акционерите в Carmot ще получат плащания от до 400 млн. долара, ако се постигнат определени цели, съобщи швейцарската компания в изявление от понеделник.

Най-обещаващият кандидат за лекарство CT-388, което е и цел на придобиването, принадлежи към същия клас като Zepbound на Lilly.

След обнадеждаващи резултати от тестовете във фаза I лекарството е готово за изпитания върху хора през втория от три етапа на тестване, добавя Roche.

След последните сделки за придобивания на проекти за разработване на лекарства срещу затлъстяване миналия месец AstraZeneca договори закупуването на правата върху експериментално лекарство от китайската Eccogene за до 2 млрд. долара.

Новият главен изпълнителен директор на Roche Томас Шинекер зададе висок темп на сключване на сделки, откакто пое лидерството през март, за да възстанови бъдещите проекти за лекарства на Roche, които миналата година понесоха големи удари заради неуспеха в тестовете на лекарство срещу Алцхаймер и ракова имунотерапия.

През октомври Roche договори заплащането на първоначална сума от 7,1 млрд. долара на Roivant и Pfizer за правата върху ново лекарство за възпалителни заболявания на червата, проучвайки нови терапевтични области, за да компенсира спадащите продажби в онкологията.

Настоящото портфолио на Carmot включва лекарства за чревни хормони в клиничен стадий,под формата на хапчета и инжекции, насочени към лечение на затлъстяване при пациенти със и без диабет, както и редица предклинични програми, казва Roche.

Служителите на Carmot ще се присъединят към фармацевтичното подразделение на Roche, когато сделката официално приключи, което се очаква през първото тримесечие на 2024 г.

Roche ще получи достъп до текущото R&D портфолио на Carmot, включително всички клинични и предклинични активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още