IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри критериите за приоритетни болници

Лечебните заведения, които отговарят на определените изисквания, ще получават допълнително финансиране от НЗОК

18:02 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. С промяната на нормативния акт се определят критерии за класифициране на приоритетни многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ, които осигуряват достъп до дейности от пакета, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Определените критерии за класифициране на приоритетни болници се основават на необходимостта тези лечебни заведения да разполагат с достатъчно структури по различни медицински направления, осигуряващи комплексност на лечението. Също така е задължително тези лечебни заведения да разполагат със структури, които са от съществено значение за осигуряване на спешност, интензивно лечение и някои по-дефицитни спрямо потребностите на населението дейности.

Лечебните заведения, които отговарят на определените с наредбата критерии, ще получат възможност за допълнително финансиране, с което ще се осигури по-добър достъп до комплексно болнично медицинско обслужване, включително на тежки и усложнени случаи, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Министерството на здравеопазването предложи през октомври миналата година за публично обсъждане критерии за класифициране на лечебните заведения като приоритетни, тъй като липсата на такива е пречка за финансирането им.

Десет критерия определят приоритетни болници в страната с допълнително финансиране.

Целта на законовите промени е чрез определяне на критерии за класифициране на приоритетни многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ, които осигуряват достъп до дейности от пакета, гарантиран от бюджета на НЗОК, да се определят тези от тях, които да обезпечат безотказен достъп на населението до комплексна болнична медицинска помощ, включваща възможно по-голям обхват на дейности, включително обслужване на тежки и усложнени случаи.

Средствата за допълнителното финансиране на приоритетните лечебни заведения са определени със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. за болнична помощ, които са над 3,1 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още