IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маринкова: В страната има достатъчно инсулин, проблемът е по веригата за доставка

Паралелният износ не е проблем, система за проследяване работи адекватно, каза изп. директор на БАРПТЛ

15:16 | 01.03.24 г.

В България има достатъчно количества инсулин и износът не е проблем, въпреки че за втори път здравните власти налагат забрана върху него. Това каза Боряна Маринкова, изп. директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Реално нямаме недостиг на ниво количества, а проблемът е в достъпа на единици пациенти поради ограничение на пътя на лекарството по неговата верига за доставка, посочи тя.

Маринкова разказва повече за провелото се вчера закрито заседание на Комисията по здравеопазването в парламента, след която бяха изнесени данни, че в страната има 230 хил. опаковки инсулин. От тях 4500 се намират в складовете на дистрибуторите, а останалите - в складовете на производителите. Според здравните власти това са предостатъчни количества, като проблемът се корени в пропуски във веригата за доставки, посочи събеседникът.

„В момента наблюдаваме един процес, който показва диспропорция - твърде много количества на едно място и недостигане до крайния потребител", каза събеседникът. 

По думите на Маринкова Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) работи адекватно и проблемът не е в паралелния износ. По нейни думи е крайно време българските институции да започнат да адресират реалните проблеми в сектора, а не да се прилагат забрани за износ, което е против европейската практика на солидарност.

Службите потвърдиха, че има нелегални практики, свързани с лекарства. Затова са необходими законодателни мерки и криминализиране на престъпленията с лекарствени продукти, каза гостът в предаването.

Предстои Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства да поиска среща на най-високо ниво, на която да бъдат събрани здравните власти, за да се разрешат проблемите в лекарствената политика. 

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още