IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Семерджиев: Фармацевтичният сектор е превзел здравния и изсмуква огромни ресурси от него

НЗОК е невъзможно да се демонополизира заради непредвидимостта на управлението в България, според бившия здравен министър

11:27 | 09.03.24 г. 3
Илко Семерджиев. Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Илко Семерджиев. Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

За 2001 г. общите разходи за реимбурсирани от НЗОК лекарства са 182 млн. лева, а сега тази сума е над 2 млрд. лева. Общият обем за всички лекарства е над 7 млрд. лева. Това означава, че парите за лекарства в България вече са надминали средствата за медицинско лечение, което е незапомнено в световната практика, включително ЕС ни класира по разходи за лекарства на едно от първите места в Европа. Това означава, че в България фармацевтичния сектор е превзел здравния сектор и в момента изсмуква огромни ресурси от него, коментира д-р Илко Семерджиев, стоматолог и министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., пред Bloomberg TV Bulgaria.

Картината в здравеопазването е значително изкривена днес спрямо началото на века, като за тези 24 години има над 130 поправки в Закона за здравното осигуряване. Една от най-съществените промени е одържавяването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което има сериозни последствия, каза д-р Семерджиев.

С промените работодател на управлението на НЗОК става държавата, като това е политизиране на здравеопазването, допълва той.

Семерджиев смята, че е невъзможно да се демонополизира НЗОК, тъй като няма на какво да се разпадне. Сега би имало нежелание да се създават фондове за доброволно здравно осигуряване заради непредвидимостта на управлението у нас.

Болниците са стопански субекти и те няма как да се третират по друг начин, допълва Илко Семерджиев. Медицинската част е отделна и се регулира по множество закони и договори. Икономическата част на болниците се управлява по един, а медицинската част - по друг начин. Според него не юридическата форма на регистрация на лечебните заведения е проблемът, а управленската безпомощност.

В основата на липсата на инсулин за пациентите е легалният и криминалният експорт, като едномесечната заповед, забраняваща експорта, на министъра на здравеопазването не е решение.

„Лекарствата и особено инсулина се крият в складовете на търговците на едро. Това, че се задържат там количествата, означава, че се чака да мине тази заповед, за да се направи легален реекспорт, а междувременно се прави криминален реекспорт“, посочва той.

За решението на този проблем трябва да се координират няколко институции, като Министерството на здравеопазването, НЗОК, НАП и др. и да се правят масови проверки от тяхна страна, за да се установи къде е злоупотребата.

Според Илко Семерджиев има нужда да се "разкачи" вертикалната практика между производител, дистрибутор и аптека при лекарствата. Когато фармацевтите са собственици на своя бизнес, един производител или дистрибутор не може да задължи аптеката да продава само неговите лекарства, а ще трябва да се конкурира с останалите в сектора, посочи той.

Целия разговор с Илко Семерджиев можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
телец
преди 1 месец
А здравния не изсмуква?! Ами здравния сектор не изсмуквайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 месец
*Фармацевтичният сектор е превзел здравния и изсмуква огромни ресурси от него* - Фармацевтичният сектор вече е свещената кррава на западната икономика и най-вече - на европейската и изсмуква не само здравния, а и всички сектори, в лицето на заетите в него. След погромите на зелените еврохунвейбини над енергетиката, индустрията и селското стопанство на Европа, фармацевтичните гиганти са последният сигурен източник за издръжка на политическата класа в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още