IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков: Няма резултат от наливането на пари в здравеопазването

Сблъскват се различни партийни интереси, което много затруднява управлението на системата, каза здравният министър

12:42 | 05.02.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Министър Христо Хинков. Снимка: БГНЕС
Министър Христо Хинков. Снимка: БГНЕС

За последните 20 години публичните пари в здравеопазването у нас са нараснали седем пъти, а здравният статус на населението се е повишил незначително. Няма сериозен резултат от наливането на обществени средства в системата, публичните пари в Здравната каса не се разходват ефективно. Това коментира по Нова телевизия министърът на здравеопазването в кабинета на Николай Денков Христо Хинков, който е първият и единствен засега, обявил предварително, че няма да бъде министър след ротацията, тъй като не усеща политическа подкрепа от групата, която го е издигнала.

"Не се спазва принципът, че здравеопазването няма цвят. Сблъскват се най-различни партийни интереси от различни формации, което много затруднява управлението на самата система”, заяви Хинков.

Той даде пример със скандала около директора на "Пирогов”, посочвайки, че това е сериозен пример за липсата на политическа подкрепа за действията му. Хинков защити отново решението си да поиска отстраняването на директора на "Пирогов", посочвайки, че проблемът там е в управлението, в това има ли държава и какви са правомощията на принципала.

“Ако министърът е установил сериозни нарушения, би трябвало да може да вземе решение за отстраняването на даден директор, което и направих. Резултатът беше страшен скандал в цялото публично пространство. Настъпих оголен нерв, който възбуди всички тези реакции”, заяви Хинков и намекна за взаимовръзките между определени директори на големи болници, където се наливат значителни средства, а непрекъснато има дефицит. Според него добро управление може да изведе „Пирогов“ на челно място в здравеопазването.

Говорейки за липсата на политическа подкрепа, Хинков посочи, че здравната комисия в парламента трябва да стои зад министерството и каза, че два пъти не е бил подкрепен от политическата сила, която го е издигнала.

Хинков коментира и последните скандални разкрития около болница "Лозенец", които станаха обществено достояние миналата седмица. По думите му има данни за източване на публични средства и злоупотреба със средства на Здравната каса. Министерството на здравеопазването е назначило проверка на фактите и обстоятелствата в болница "Лозенец" относно медицинската част на казуса – за фиктивни болни, каза министърът. 

Очаква се доклад по тази проверка в края на февруари. Тогава ще има и повече яснота по случващото се там, каза днес по БНТ и заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов.

"За съжаление, цялата тази история и в болница "Лозенец", и в "Пирогов" много влияе върху имиджа и отношението към системата на здравеопазване. Носят негативи както за болниците, така и за лекарите, за медицинските специалисти. Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо", посочи Гетов.

Във връзка с темата за недостига на лекарства Гетов заяви, че предложената от министерството формула за проследяване на наличностите е изпратена за съгласуване с Европейската комисия. Тя засяга общоевропейския проблем – свободното движение на стоки, и поради тази причина трябва да получи одобрение от всички 26 страни членки на ЕС и Европейската комисия.

„Там е променен прагът за забрана за износ – вместо 65% на 100%, въведени са облекчения за паралелните търговци, така че техните лекарства по-бързо да могат да достигат до пазара“, поясни Гетов.

На въпрос дали той ще е новият министър на здравеопазването, Илко Гетов заяви, че все още никой не е говорил с него за това и трябва първо на по-високо ниво да се реши кой ще поеме Министерството на здравеопазването след ротацията през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 2 месеца
е как да нема резултс?бугарското здравеопозване е конструирано така, че с парите на бедните да се лекуват богатите и дотам.Геноцида е достигнал невероятни висоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още