IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът чака проверките на АДФИ и прокуратурата, преди да реши за оставка на Хинков

Ако има нарушения на закона, трябва да има последствия, коментира Николай Денков

14:12 | 08.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков заяви, че ще изчака да приключват проверките на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по казуса "Пирогов", преди да реши дали да поиска оставката на здравния министър Христо Хинков.

Коментарът беше направен по време на инспекция на интерконектора със Сърбия.

"За мен ситуацията е много ясна. Здравният министър твърди, че директорът е нарушил законите и че има нарушение на закона за обществените поръчки. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Естествено, в случая арбитър трябва да бъдат компетентните институции. Това са АДФИ и също така прокуратурата", каза премиерът, цитиран от БНР.

Според него подходът не трябва да е селективен, затова е пуснал писмо до министър Христо Хинков да се направят проверки на всички основни болници в системата.

"Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите", коментира премиерът. 

Комисията по здравеопазване в парламента вчера задължи здравния министър Христо Хинков да отмени издадения протокол за освобождаване на директора на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички органи и да информира своевременно Агенцията по вписванията.

Председателят на комисията Костадин Ангелов обяви, че към момента комисията смята, че докладът за одита на „Пирогов“, който е представен, съдържа противоречиви данни. Депутатите искат външен одит на "Пирогов", за да няма съмнение в обективността на предоставената информация.

Тези дни от ГЕРБ дадоха заявка за смяна на здравния министър след ротацията.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър, заяви Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

Поредният сблъсък между партньорите в управлението беше предизвикан от това, че Хинков е отстранил директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още